Maria Sjarapova in januari in actie op de Australian Open tijdens haar (voorlopig) laatste wedstrijd
NOS Sport

'Het zou weleens einde carrière Sjarapova kunnen zijn'

Keert Maria Sjarapova ooit nog terug op de tennisbaan of betekent de dopingschorsing van twee jaar een vroegtijdig einde van haar loopbaan? "Ik denk dat het weleens einde carrière kan zijn", zegt NOS-tenniscommentator Mark Brasser over de 29-jarige Russin.

"Ze heeft zo veel bereikt in haar leven, ze heeft eigenlijk niet zo heel veel meer te bewijzen. En twee jaar niet sporten en dan terugkomen, is bovendien ontzettend moeilijk", volgens Brasser. "En ik ben ook benieuwd wat er met Sven Groeneveld gebeurt. Hij is als trainer verbonden aan het team rond Sjarapova."

Sjarapova wordt geschorst voor het gebruik van meldonium. Dat middel staat sinds 1 januari van dit jaar op de lijst met verboden middelen. De Russische toptennisster heeft toegegeven dat ze meldonium heeft gebruikt, maar zegt dat ze niet wist dat het sinds dit jaar verboden was. Sjarapova gebruikte het medicijn naar eigen zeggen op doktersadvies al tien jaar. Al die excuses ten spijt toont de internationale tennisfederatie ITF geen mededogen.

"Het is goed mogelijk dat de ITF haar ten voorbeeld stelt", volgens Brasser. "Dat ze Russisch is, speelt misschien ook wel mee. De ITF maakt geen uitzonderingen, ze houden haar niet de hand boven het hoofd. Ook een grote tennisdiva wordt gewoon geschorst. Terecht in mijn ogen, want het blijft dopinggebruik. Regels zijn regels."

Sjarapova gaat nog wel bij het CAS in beroep tegen de in haar ogen "oneerlijk zware schorsing". Brasser betwijfelt of dat zin heeft. "Ze had gewoon moeten weten dat meldonium op de lijst met verboden producten staat. Iemand in haar team is in de fout gegaan. Het is sowieso een raar verhaal dat er zo veel Russische sporters aan dat spul zitten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl