De eerste vluchtelingen keren terug naar de op IS heroverde stad Fallujah
NOS NieuwsAangepast

Eerste vluchtelingen terug naar Fallujah

Dit weekend zijn de eerste vluchtelingen teruggekeerd naar de op IS heroverde stad Fallujah. De Iraakse stad is grotendeels ontruimd na een bezetting van 2,5 jaar en de hevige strijd van juni.

Voor het begin van de IS-overheersing had Fallujah 300.000 inwoners. De meeste vluchtten toen de extremisten de stad overnamen, de laatste inwoners vertrokken toen het Iraakse leger de aanval opende op IS. Fallujah was de eerste grote stad in Irak die in handen viel van IS.

Gecontroleerd

Een handjevol gezinnen is nu teruggekeerd. De Iraakse overheid wilde op zaterdag enkele honderden mensen terug laten keren, maar uiteindelijk werden slechts veertien gezinnen de stad in gelaten. Er waren bij de ceremonie meer journalisten en beveiligers op de been dan terugkerende burgers.

Van alle vluchtelingen wordt gecontroleerd of ze geen banden hebben met IS en of hun woning veilig is. Daarna werden ze per bus naar de stad gebracht. Bij de eerste rit was een van de twee bussen die waren geregeld leeg.

Een vader en zoon stappen uit de bus in Fallujah

Grote delen van de stad zijn nog altijd onbewoonbaar na de gevechten. Ook is er nog geen elektriciteit of stromend water. Wel gaat het Iraakse leger ervan uit dat alle valstrikken van IS weg zijn: de afgelopen drie maanden zijn zo'n 12.500 bommen geruimd.

Voor de terugkerende gezinnen is het afwachten wat ze aantreffen. In sommige gevallen is hun huis al die tijd niet bewoond geweest, andere zijn verwoest. Anderen ontdekken dat IS-aanhangers of anderen hun huis hebben gebruikt. Zo trof een gezin in hun huis een kinderwagen aan en foto's van kleuters die niemand kende.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl