Gehavende gebouwen en puin op straat in Fallujah
NOS Nieuws

'Fallujah is veranderd in een levensgevaarlijke spookstad'

"Uitgebrande auto's, gehavende gebouwen en veel puin op straat. Inwoners zijn er niet, die zijn gevlucht naar vluchtelingenkampen." Dat is het beeld dat NOS-correspondent Sander van Hoorn schetst van zijn bezoek aan de Iraakse stad Fallujah, die twee jaar lang in handen was van IS.

Falllujah is veranderd in een levensgevaarlijke spookstad. Overal zijn door IS explosieven verborgen, om ook na hun vertrek nog zoveel mogelijk slachtoffers te kunnen maken.

Voor hetzelfde geld ligt er nog iets dat kan ontploffen.

Sander van Hoorn

Van Hoorn is mee met een groep Iraakse milities die na de herovering op IS de stad weer heeft ingenomen. Ze wijzen op een huis waarvan de voorgevel is weggeblazen. "Dit huis is door IS gebruikt als wapenfabriek", zegt een van hen. "In woonwijken had IS op veel plaatsen dit soort fabriekjes."

De milities zoeken tussen het puin naar bruikbare onderdelen van wapens. Levensgevaarlijk volgens Van Hoorn, "want voor hetzelfde geld ligt er iets dat nog kan ontploffen". Uiteindelijk vinden ze nog wat bruikbare onderdelen van kalasjnikovs.

Een gepantserde shovel is even verderop bezig een berm schoon te vegen. Het idee is dat het gepantserde voertuig de klap kan opvangen als er nog explosieven liggen, zodat de bestuurder het overleeft.

Fallujah blijft levensgevaarlijk, ondanks de bevrijding

Struikelen

IS heeft op veel plaatsen explosieven verborgen. Die zijn verbonden met draden en als je daarover struikelt ontploft de bom. "Ik krijg dan ook steeds op mijn hart gedrukt om heel goed te kijken waar ik mijn voeten neerzet", vertelt Van Hoorn, die het steeds onverstandiger van zichzelf begint te vinden dat hij is meegegaan.

Dat de shovels soms inderdaad iets vinden is te horen aan de zware explosies die in andere delen van de stad af en toe te horen zijn.

De schade aan de stad is enorm en het zal volgens Van Hoorn nog heel lang gaan duren tot alle straten weer schoon en veilig zijn en de inwoners kunnen terugkeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl