Iraakse militairen in Fallujah
NOS Nieuws

'Na Fallujah komt de hoofdprijs in Irak in zicht'

De strijd in Fallujah is zeker nog niet gestreden. Het Iraakse leger mag dan het gemeentehuis van de stad op Islamitische Staat hebben heroverd, elders in de stad wordt nog zwaar gevochten. Bovendien is een militaire overwinning alleen niet voldoende, waarschuwt correspondent Sander van Hoorn.

"Als Fallujah helemaal in handen komt van de Iraakse regering, dan moet worden voorkomen dat IS weer terugkomt. Dat kan wel eens lastig worden, want de bevolking van de stad is jarenlang gemarginaliseerd. Het is een voornamelijk soennitische bevolking en in Baghdad zit een sjiitische regering. Je moet de bevolking erbij betrekken om te voorkomen dat IS daar binnen de kortste keren weer terug is."

'Die vlag heeft jarenlang gestaan voor marginalisering'

Voorlopig zal het vooral het Iraakse leger zich laten zien in de stad. Het gemeentehuis mag dan zijn veroverd, het plaatselijke ziekenhuis is nog steeds in handen van IS. Regeringstroepen hebben het gebouw omsingeld, maar worden door sluipschutters onder vuur genomen.

Lukt het de IS-strijders te doden of verjagen, dan zullen militairen daarna nog mijnen en boobytraps moeten ruimen. Ook zullen ze de hele stad uitkammen op zoek naar verborgen tunnels, die IS kan gebruiken om bliksemaanvallen te plegen.

Pas als de veiligheid in de stad gewaarborgd kan worden, zal de gevluchte bevolking kunnen terugkeren. Tienduizenden inwoners van de stad zitten nu nog in overvolle kampen, waar gebrek is aan voedsel en water.

Zodra Fallujah is bevrijd, kan het Iraakse leger de aandacht gaan richten op Mosul. Die miljoenenstad werd enkele maanden na de verovering van Fallujah door IS bezet. Van Hoorn: "De hoofdprijs in Irak komt in zicht."

'Een gevoelige nederlaag voor IS'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl