Humanitaire ramp rond Fallujah

Er voltrekt zich een humanitaire ramp in en rond de Iraakse stad Fallujah. Daar waarschuwen hulpverleners voor. Burgers vluchten massaal de stad uit. Met alle risico's van dien.

De weg die de inwoners moeten afleggen is verraderlijk: vluchtelingen kunnen vast komen te zitten in het kruisvuur, door IS worden gebruikt als levend schild of verdrinken tijdens het oversteken van de Eufraat.

Erbarmelijk

De kampen buiten de stad kunnen de stroom vluchtelingen nauwelijks aan. "De omstandigheden zijn erbarmelijk. Voor nieuwkomers zijn er niet genoeg tenten, waardoor veel mensen in de open lucht moeten slapen, bij temperaturen van rond de 50 graden. Daarnaast is er gebrek aan voedsel en drinken", zegt hulpverleenster Elisabeth Koek, die in het gebied werkt voor een Noorse organisatie.

Humanitaire ramp rond Fallujah

"Wij zien mensen totaal verzwakt binnenkomen, en zijn niet in staat om mensen behoorlijk eten te geven, of onderdak. Mensen slapen in het stof, er is 1 wc voor duizend mensen en er zijn geen medische voorzieningen. Mensen zijn ontsnapt uit een nachtmerrie en in een nieuwe nachtmerrie gestapt", aldus Koek.

Boobytraps

Afgelopen vrijdag viel het stadscentrum van Fallujah in handen van regeringstroepen. Een dag later werd ook een ziekenhuis bestormd dat als hoofdkwartier van IS diende.

De Iraakse troepen leveren op andere plekken echter nog altijd strijd met IS. De terreurorganisatie gebruikt raketgranaten en sluipschutters, en liet daarnaast ook een bomauto exploderen. Bovendien liggen er in de stad nog veel boobytraps en mijnen.

Vanwege het geweld vluchtten al 80.000 burgers de stad uit, schat de VN. Het afgelopen weekend kwamen daar vele duizenden bij.

Medische zorg

De hulp van de hulporganisaties komt maar mondjesmaat op gang omdat de Iraakse overheid de gevechten prioriteit geven. "Weken geleden spraken we over mensen die maandelang geen behoorlijk voedsel hadden gekregen, nu komen er mensen met schotwonden en wij zijn niet in staat om die mensen behoorlijke medische zorg te geven."

Vluchtelingenorganisaties roepen de Iraakse regering op meer te doen, "aan deze humanitaire ramp die zich onder onze ogen voltrekt".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl