Vluchtelingencrisis door aanhoudende gevechten Fallujah
Nog altijd ontvluchten inwoners de Iraakse stad Fallujah. Vrijdag zei de Iraakse regering dat de stad grotendeels was heroverd op Islamitische Staat, maar op enkele plekken bieden IS-strijders nog weerstand.
Afgelopen vrijdag viel het stadscentrum van Fallujah in handen van regeringstroepen. Een dag later werd ook een ziekenhuis bestormd dat als hoofdkwartier van IS diende.
De Iraakse troepen leveren op andere plekken echter nog altijd strijd met IS. De terreurorganisatie gebruikt raketgranaten en sluipschutters, en liet daarnaast ook een bomauto exploderen. Bovendien liggen er in de stad nog veel boobytraps en mijnen.
Vluchtelingenkampen overspoeld
Vanwege het geweld ontvluchten inwoners nog altijd de stad. Sinds het offensief vorig maand begon, verlieten 80.000 burgers Fallujah, schat de VN. Het afgelopen weekend kwamen daar vele duizenden ontheemden bij.
De weg die de inwoners moeten afleggen is verraderlijk: vluchtelingen kunnen vast komen te zitten in het kruisvuur, door IS worden gebruikt als levend schild of verdrinken tijdens het oversteken van de Eufraat.
De kampen buiten de stad kunnen de stroom vluchtelingen nauwelijks aan. Voor nieuwkomers zijn er niet genoeg tenten, waardoor veel mensen in de open lucht moeten slapen, bij temperaturen van rond de 50 graden. Daarnaast is er gebrek aan voedsel en drinken.
Vluchtelingenorganisaties roepen de Iraakse regering op meer te doen, "aan deze humanitaire ramp die zich onder onze ogen voltrekt".