Iraakse troepen in Fallujah
NOS Nieuws

'Fallujah zo goed als heroverd'

De stad Fallujah is volgens de Iraakse premier zo goed als heroverd op Islamitische Staat. In een televisietoespraak zei Haider al-Abadi dat er nog slechts enkele verzetshaarden in de stad zijn.

"We beloofden jullie dat we Fallujah zouden bevrijden en dat hebben we gedaan", zei de premier. "Onze veiligheidstroepen zullen de komende uren de laatste plekken in de stad schoonvegen."

IS veroverde de stad in januari 2014 tijdens een bliksemopmars vanuit Syrië. Daarmee is Fallujah de Iraakse stad die het langst in handen was van de terreurgroep.

Omsingeld

Half mei zette het Iraakse leger de aanval in tegen de IS-strijders in de stad. De regeringstroepen kregen daarbij ondersteuning van de internationale coalitie, waaronder Nederlandse F-16's.

Vanmorgen begon het Iraakse leger aan het slotoffensief tegen IS in Falluja. 's Ochtends werd al het gemeentehuis van de stad heroverd, later omsingelde het leger een ziekenhuis met een hoofdkwartier van IS. Dat gebouw is nog in handen van IS; het leger vreest dat patiënten omkomen bij een bestorming.

Uitkammen

Zodra de strijd geluwd is zal het Iraakse leger de stad uitkammen op zoek naar mijnen en boobytraps. Ook wordt er gezocht naar tunnels in de stad: in andere bevrijde steden gebruikten IS-strijders die om verrassingsaanvallen uit te voeren nadat de strijd al voorbij leek.

De VN schat dat er aan het begin van de gevechten nog zo'n 90.000 mensen in de stad waren, een derde van het oorspronkelijke inwonertal. De afgelopen dagen vluchtten tienduizenden mensen het geweld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl