NOS Nieuws

'Jungle van Calais' heeft meer inwoners dan ooit

 • AFP
  Het kamp van bovenaf
 • AFP
  Vluchtelingen worden ook in deze containers ondergebracht
 • AFP
  De meeste vluchtelingen willen de oversteek maken naar Groot-Brittannië
 • AFP
  Dit restaurant is door de inwoners opgezet
 • AFP
  Vluchtelingen in de rij bij het restaurant
 • AFP
  In het restaurant kan ook gepoold worden.
 • AFP
  Een vrijwilliger geeft aan een van de inwoners van het kamp les in Frans
 • AFP
  Hier wordt kleding uitgedeeld voor de vluchtelingen

Volgens het Franse departement Pas-de-Calais verblijven er meer vluchtelingen dan ooit in de 'jungle van Calais'. Volgens een telling van de autoriteiten is het aantal inwoners in het kamp de laatste twee maanden verdubbeld.

Bij de telling door de Franse grenspolitie, drie dagen geleden, werden zo'n 6900 mensen in het illegale kamp geteld. Vluchtelingenorganisaties L'Auberge des Migrants en Help Refugees telden er deze maand zelfs meer dan 9100.

In oktober vorig jaar zaten er zo'n 6000 mensen in Calais vast, de meeste vluchtelingen willen de oversteek naar Groot-Brittannië maken. Eind februari begon de politie met de ontruiming van het kamp. Zo'n 3500 migranten bleven toen achter en dat aantal veranderde niet tot twee maanden geleden.

De vluchtelingen die vanuit Calais naar Groot-Brittannië proberen te reizen, bezorgen de vrachtwagenchauffeurs voor de tunnels naar Engeland hoofdbrekens. Ze versperren de weg met brandende obstakels en proberen vervolgens aan boord te klimmen. Ook bedreigen ze de chauffeurs.

Het Belgische dagblad De Standaard meldt dat de Belgische transportfederatie Febetra bij de Franse regering aandringt op meer veiligheidsmaatregelen om de chauffeurs in Calais te beschermen. Volgens Febetra worden niet alleen de Belgische, maar ook Nederlandse, Britse en Franse chauffeurs lastiggevallen.

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jambon heeft laten weten dat de ambassadeur in Parijs de problemen bij de Franse regering opnieuw gaat aankaarten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl