NOS Nieuws

Ontruiming 'jungle' van Calais begonnen

Franse politie arriveert voor ontruiming vluchtelingenkamp Calais

In Frankrijk is even na 08.30 uur de ontruiming van het vluchtelingenkamp bij Calais begonnen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de hele operatie een maand kan gaan duren.

Ambtenaren en agenten, onder wie ME'ers, kwamen vanmorgen naar het zuidelijke deel van het kamp. De bewoners kregen te horen dat ze twee opties hebben: verhuizen naar wooncontainers of naar opvangcentra elders in het land. Twintig bouwakkers ontmantelen samen met twee bulldozers het kamp.

NOS-correspondent Ron Linker sluit niet uit dat verjaagde vluchtelingen zullen proberen om terrein dat is ontruimd vannacht of later te 'heroveren'.

Traangas

De ontruiming begon rustig. In de middag werd de politie bekogeld met stenen. Die gebruikte op zijn beurt traangas om de menigte terug te dringen. Op foto's is ook te zien dat er spullen in brand zijn gestoken.

De prefect van het departement Pas-de Calais zei tegen La Voix du Nord dat activisten proberen om bewoners tegen te houden die in bussen willen stappen.

Tegelijk met de agenten en ambtenaren kwamen zo'n twintig slopers het terrein op om tenten en andere onderkomens van vluchtelingen op te ruimen.

  • AFP
    Een man is uit protest op zijn schuilplaats gaan zitten. Bouwvakkers gaan onverstoord door met hun werk
  • AFP
    Een schuilplaats wordt uit elkaar gehaald
  • AFP
    Vluchtelingen weigeren hun schuilplaats te verlaten in de 'jungle' van Calais
  • AFP
    De Franse ME is zwaar uitgerust
  • AFP
    Migranten zijn op hun schuilplaats gaan zitten
  • EPA
    De omstandigheden in het kamp zijn al maandenlang heel slecht
  • AFP
    De Franse politie in gesprek met een protesterende vluchteling
  • AFP
    Schuilplaatsen worden afgetuigd in Calais
  • AFP
    Bouwvakkers doen hun werk. Op de achtergrond kijken migranten toe.

In het kamp dat de zogeheten 'jungle' wordt genoemd, zitten meer dan duizend vluchtelingen. Zij proberen per trein en per vrachtwagen naar Groot-Brittannië te komen.

Veel vluchtelingen denken dat ze in Groot-Brittannië makkelijker werk zullen vinden dan in een ander Europees land. Vaak speelt ook dat ze de taal spreken en dat vrienden en familie er al zitten.

Een rechtbank bepaalde donderdag dat het kamp mag worden ontruimd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl