Een migrant kijkt uit over de jungle in Calais
NOS Nieuws

De crisis bij Calais duurt al ruim vijftien jaar

Er bivakkeren meer vluchtelingen dan ooit in de 'jungle van Calais'. Zo'n 8.500 migranten wachten er op hun kans om Groot-Brittannië te bereiken. De Fransen en Britten zitten ermee in hun maag, al meer dan vijftien jaar lang.

Met de komst van de Kanaaltunnel in 1994 concentreert het vrachtverkeer zich meer en meer in Calais, waar het Franse uiteinde van de tunnel ligt. Het gigantische terminalterrein waar de vrachtwagens de trein moeten pakken, blijkt moeilijk te beveiligen tegen migranten, die zich in de laadruimtes van de vrachtwagens verstoppen. Meer en meer migranten trekken naar Calais en slapen daar op straat of in de omliggende bossen.

Eerste opvangcentrum

In 1999 opent het Rode Kruis op aandringen van de Franse overheid een opvangcentrum in Sangatte, op steenworp afstand van de terminal. Er is plek voor zo'n 800 vluchtelingen, maar al snel melden zich meer en meer migranten. Op het hoogtepunt wonen zo'n 2000 vluchtelingen in de veel te kleine loods.

Migranten in het opvangcentrum in SanGatte in 2000

De groep bestaat voornamelijk uit Koerden en Afghanen, die vluchten voor de gewapende conflicten in Irak en Afghanistan. Ook zitten er veel migranten uit Noord-Afrika in Calais.

Sluiting

Iedere avond probeert een grote groep uit Sangatte door de tunnel naar Groot-Brittannië te reizen. Op een gegeven moment gaat het om zo'n 200 migranten per nacht. Op Eerste Kerstdag 2001 breekt een groep van 500 vluchtelingen door de beveiliging. Eurotunnel, het bedrijf achter de Kanaaltunnel, roept op tot sluiting van het opvangcentrum.

Migranten rondom Calais in 2000

De situatie blijkt onhoudbaar. In 2002 sluit de Franse overheid Sangatte, maar dat betekent niet het einde van de migrantenstroom. De migranten nemen hun toevlucht tot de duinen en bossen rond Calais en het terminalterrein. De provisorische kampen bij de kustplaats, waar soms honderden migranten tegelijk wonen, worden al snel 'jungles' genoemd.

Jungles

De Franse politie ontruimt de jungles regelmatig, door de migranten op te pakken en hun kampen plat te walsen met bulldozers. De opgepakte migranten worden korte tijd opgesloten in gevangenissen verspreid door Frankrijk, maar trekken na hun vrijlating meestal gelijk terug naar Calais.

De afgelopen jaren gaan er ook meer en meer Somaliërs en Syriërs naar Calais. In 2014 wonen er zo'n 1400 migranten rondom de stad.

Migranten lopen over het spoor in Calais in 2015

Omdat de terminals van de tunnel en de veerhaven inmiddels stevig zijn beveiligd, proberen de migranten toe te slaan op de toegangswegen van Calais. Door met takken en afval de snelweg te blokkeren, hopen ze vrachtwagens af te remmen, zodat ze aan boord kunnen klimmen. Chauffeurs worden bedreigd, maar slaan ook van zich af.

In 2015 is de groep gegroeid tot zo'n 6000 migranten. Na ingrijpen van de Franse politie dit voorjaar daalt het aantal bewoners van de jungle naar 3500, maar deze zomer is het aantal migranten rondom Calais weer flink toegenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl