Heeft Ranomi Kromowidjojo de finale van de 50 meter vrije slag bereikt?

Dit gebeurde er vannacht in Rio

Wat er afgelopen nacht in Rio de Janeiro vooral duidelijk is geworden, is dat we aankomende nacht de wekker moeten zetten voor Dafne Schippers en Ranomi Kromowidjojo. Zij liggen op koers voor goud en komende nacht moet de missie volbracht worden.

Goud in Studio Olympic Park

Twee keer goud op één dag zou niet nieuw zijn voor TeamNL, dat gebeurde gisteren ook al met de roeisters Maaike Head en Ilse Paulis en surfer Dorian van Rijsselberghe. Allemaal lieten ze hun gezicht zien in Studio Olympic Park. Eerst de roeisters.

Dorian's dromen

Vervolgens werd er contact gelegd met Van Rijsselberghe, die zijn olympische titel in de RS:X-klasse prolongeerde. Nog voor de medalrace. Daar had hij zelf nooit van durven dromen.

Schippers door

Goud, dat is ook waarvoor Schippers in Rio is. Vannacht begonnen voor haar de Olympische Spelen met de series op de 100 meter. Ze doorstond de eerste test met verve en plaatste zich voor de halve finales.

Hassan speelt met concurrentie

Ook medaillekandidaat Sifan Hassan overtuigde op de 1.500 meter. Ze plaatste zich voor de halve finales door in de laatste ronde van haar serie met gemak van de laatste naar de eerste plaats te lopen. Liemarvin Bonevacia snelde naar de halve finales van de 400 meter en de beste Nederlandse meerkampster na de eerste dag is Anouk Vetter op de zevende plaats.

'Kromo' naar finale

En dan Kromowidjojo. In de halve finales van de 50 meter vrije slag liet ze de derde tijd noteren. "En het kan best nog wel wat harder", zei ze na afloop. Inge Dekker plaatste zich niet voor de finale.

Geen goud Phelps

Er was geen goud voor Michael Phelps vannacht. Ja, je leest het goed. Geen 23ste goud. De Amerikaan verloor op de 100 meter vlinderslag van Joseph Schooling. En heel bizar, drie zwemmers eindigen ex aequo als tweede. Phelps moest het zilver delen met Chad Le Clos en Laszlo Cseh.

Afscheid Li Jiao

Voor Li Jiao kwam er een einde aan haar loopbaan. De 43-jarige tafeltennisster verloor met Nederland in de eerste ronde van de landenwedstrijd van Oostenrijk. Naar later bleek met twee versleten nekwervels.

Bouwmeester nu tweede

Ook zeilster Marit Bouwmeester had een lastige dag. Ze klom in de Laser Radial-klasse weliswaar naar de tweede plaats in het klassement, maar het gat met koploopster Anne-Marie Rindom liep op tot tien punten.

Lastige dag Bouwmeester, maar goud blijft in zicht

Applaus voor Nummerdor/Varenhorst

Beachvolleyballers Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst maakten indruk in de achtste finales. Ze wonnen met 21-18, 21-15 van de Mexicanen Rodolfo Intiveros en Juan Virgen. Bij vlagen met oogstrelend spel.

Dream Team

En altijd leuk om even te noemen: het Dream Team. De basketballers van Amerika wonnen ook hun vierde groepswedstrijd in Rio, maar slechts met drie punten verschil van Servië.