NOS Sport

Meerkampsters beginnen flets aan olympische zevenkamp

De Nederlandse meerkampsters spelen vooralsnog geen rol in de strijd om de olympische titel. Europees kampioene Anouk Vetter staat er na de eerste dag het beste voor op de zevende plaats. Nadine Broersen, vorig jaar vierde op de WK in Peking, bezet de zestiende plaats. Nadine Visser vindt haar naam terug op de 22ste plaats.

Aan de leiding gaat na vier onderdelen (100 horden, hoogspringen, kogelstoten en 200 meter) de Britse titelverdedigster Jessica Ennis-Hill, die dankzij een veel betere 200 meter de Belgische Nafissatou Thiam aan het einde van een lange dag in Rio de Janeiro afloste als klassementsleidster.

Anouk Vetter werkte zich door een goede 200 meter op uit de middenmoot. De dochter van bondscoach Nonald Vetter bracht begin juli het Olympisch Stadion in Amsterdam in vervoering met haar prachtige optreden, maar in Brazilië lukt het haar nog niet echt te pieken.

'Niet echt overtuigd tevreden'

"Alles was redelijk, oké, maar ik ben niet echt overtuigd tevreden", zei Vetter na de slopende eerste dag. Die begon vroeg in de ochtend en eindigde diep in de Braziliaanse avond. Voor haarzelf is er na de Europese titel weinig veranderd, maar Vetter merkt in Rio wel dat de buitenwereld anders tegen haar is gaan aankijken. "Ik ben ook Europees kampioene en daar mag wat van verwacht worden."

"Over mijn 200 meter ben ik heel tevreden. Die heb ik goed gelopen", zei Vetter na de winst in haar serie met 23,93 seconden. Ter vergelijking, in Amsterdam leidde ze na de eerste dag met 3.882 punten. In Rio heeft ze 3.829 punten vergaard. "Ik hoop op een sterke tweede dag", zei ze.

'Duidelijk dat ik ritme mis'

Nadine Broersen was niet erg blij na haar eerste dag. De nummer vier van de WK kende een moeizame aanloop naar de Spelen. Ze kampte met blessures en ze besloot na de EK van coach te veranderen. "Ik had hier iets anders van gehoopt. Ik heb echter vaak bewezen over een goede tweede dag te beschikken, maar het is duidelijk dat ik ritme mis. Ik wil zaterdag drie keer iets moois laten zien. Dan moet het wel mentaal goed zitten."

Ook Nadine Visser kende door blessureleed een verstoorde olympische voorbereiding. "Het valt hier en daar flink tegen. Met mijn horden was ik blij. Ik wist niet echt hoe ik ervoor stond. Mijn blessure heeft veel energie gekost. Ik voel geen druk, voel me fit. Ik heb zin in de tweede dag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl