Leden van de ultra-nationalistische jongerenbeweging TGB protesteerden tegen academici met banden met Gülen
NOS Nieuws

Turkije arresteert neef Fethullah Gülen

Een neef van de islamitische geestelijke Gülen, Mohammed Sait Gülen, is in Turkije gearresteerd, meldt het staatspersbureau Anadolu. Het Turkse OM in Ankara gaf de opdracht voor de arrestatie. Hij werd in het Oost-Turkse Erzurum aangehouden en wordt naar Ankara gebracht.

De in de VS woonachtige Fethullah Gülen wordt door president Erdogan gezien als de aanstichter van de mislukte couppoging vorige week. De Turkse president wil dat de Verenigde Staten Gülen uitleveren. De Hizmet-beweging achter Gülen noemt hij een "separatistische terreurorganisatie".

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry heeft gezegd dat hij bereid is mee te werken aan een onderzoek naar de islamitische geestelijke. Wel moet de regering van Erdogan dan bewijs aanleveren van de betrokkenheid van Gülen. Het is voor het eerst sinds de mislukte staatsgreep dat er een familielid van Gülen wordt gearresteerd.

President Erdogan noemt de aanhangers van Gülen "een virus". Hij zegt dat hij het land en het leger wil "zuiveren" van invloed van de islamitische geestelijke. Duizenden Turken werden gearresteerd omdat de regering van Erdogan ze ervan verdenkt dat ze banden hebben met de Hizmet-beweging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl