De Turkse president Erdogan

Erdogan slaat terug met "zuiveringen" na couppoging

De Turkse regering is bezig met "een grote schoonmaakactie" na de mislukte coup van vrijdagavond. Het leger, maar ook de rechtelijke macht en het ambtelijk apparaat, worden gezuiverd van alle aanhangers van geestelijke Fethullah Gülen. Inmiddels zijn er in Turkije al 6000 mensen opgepakt en meer dan 2700 rechters op non-actief gesteld.

Hoewel er vooralsnog geen bewijs is dat Gülen achter de couppoging zit, houdt president Recep Tayyip Erdogan hem er wel voor verantwoordelijk. Hij heeft zijn ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken opgedragen een brief te schrijven aan de Amerikaanse regering en aan andere westerse regeringen om Gülen-aanhangers over te dragen aan Turkije.

Gülen is de aartsvijand van Erdogan. De regering wil dat de geestelijke wordt uitgeleverd door de Verenigde Staten, waar hij sinds 1999 in zelfverkozen ballingschap zit. Gülen ontkent betrokkenheid bij de staatsgreep. Hij suggereert dat de coup door de regering werd geënsceneerd.

Feest, zorgen en verdriet leven naast elkaar in Istanbul

Als het aan Erdogan ligt, gaat hij door met het verwijderen van het "virus" zoals hij de aanhangers van Gülen noemt. Vanuit Frankrijk klonken er vandaag al zorgen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault stelde dat de couppoging geen vrijbrief mag zijn om democratische grondbeginselen te omzeilen.

"De mislukte coup betekent niet dat Erdogan nu een blanco cheque heeft gekregen om zuiveringen door te voeren; de overheid moet zich gewoon aan de wet houden", zei Ayrault vanmorgen in een interview op de Franse televisie.

Steun betuigen

Ondertussen lijkt de mislukte staatsgreep de macht en populariteit van Erdogan alleen maar te hebben vergroot. In een aantal Turkse steden gingen gisteravond en vannacht tienduizenden mensen de straat op om hun steun te betuigen aan de president.

Ze gaven daarmee gehoor aan de oproep van de regering om de straat op te gaan "om de democratie te vieren". In het centrum van Istanbul vierden duizenden aanhangers van Erdogan het mislukken van de staatsgreep. Ze zongen en zwaaiden met vlaggen.

Aanhang Erdogan viert feest in Istanbul

Aanhangers van Erdogan riepen vandaag voor zijn huis in Istanbul om de doodstraf voor de coupplegers. "Wij kunnen deze eis niet negeren", was de reactie van de president. "Degenen die een staatsgreep hebben proberen te plegen in dit land moeten daarvoor de prijs betalen."

Erdogan zei dat de regering in debat gaat met oppositiepartijen over de herinvoering van de doodstraf. Die werd in Turkije in 2004 afgeschaft. De laatste executie was er in 1984.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl