In Turkije is het nog steeds chaotisch na de mislukte couppoging. De gebeurtenissen houden ook Turkse Nederlanders flink bezig. "Ik heb vannacht geen oog dichtgedaan. Mijn nacht was gevuld met het nieuws in de gaten houden", vertelt een man bij de Centrum Moskee in Deventer.
Hij noemt de couppoging een vervelende verrassing. "Dit had niemand verwacht. Dat zoiets anno 2016 kan en mag gebeuren in een democratisch land, is voor mij een grote teleurstelling."
Ook andere mensen zijn geschrokken. "Ik kan het nog steeds niet geloven eigenlijk. Tanks in de straten van Ankara, het leek wel iets uit een film", zegt de eigenaar van een bakkerij in de stad. "Maar wij zijn niet bang. We vliegen morgen gewoon naar Istanbul."
Vooruitgang
Veel mensen hebben contact gelegd met familie in Turkije. "Ik heb meteen mijn ouders gebeld", vertelt een andere man. "Ze lagen gewoon te slapen en hebben er gelukkig niks van gemerkt. Maar ze wonen dan ook in een ander gebied. Het speelde zich voornamelijk af in Ankara en Istanbul."
Zijn vrouw is blij dat veel Turken gehoor hebben gegeven aan de oproep van president Erdogan en de straat zijn opgegaan. "Al had ik dat ook wel verwacht. Mensen hebben laten zien dat ze niet bang zijn voor wat er gebeurt."
Ze zijn het niet eens met de kritiek die in Westerse landen klinkt op Erdogan. "Hij doet het goed. Als je kijkt hoe Turkije er nu voorstaat in vergelijking met vroeger, dan hebben we de afgelopen jaren veel vooruitgang geboekt."
De man hoopt dat de positie van Erdogan hierna nog sterker zal worden. "Ik denk dat dit het begin is van verbetering. Turkije is sterk aan het worden, dat probeert de hele wereld tegen te houden."
Huri Sahin, GroenLinks-fractievoorzitter (Zuid-Holland), was gisteren bij haar ouders in Deventer toen het nieuws kwam. "Vol ongeloof, boosheid en angst hebben we samen naar de tv gekeken. Het was alsof we naar een heel verkeerde film zaten te kijken. Hoe kon dit nou gebeuren?"
Ze is absoluut niet te spreken over de couppoging. "Nooit, maar dan ook nooit, moet je via een staatsgreep een democratie willen veranderen. Ook al ben je zelf niet voor het beleid van de huidige regering, ten allen tijde moet je voor democratie zijn."
Sahin is wel blij dat de bevolking zelf heeft laten zien voor democratie te zijn. "Daar ben ik trots op. Al is het wel belangrijk dat er nu in Turkije ook een tijd van zelfreflectie komt. Hoe kunnen we de democratie versterken? Dat blijft een aandachtspunt."