President Erdogan
NOS Nieuws

Erdogan: Gülen-beweging separatistische terreurorganisatie

De beweging van de in Amerika wonende islamitische geestelijke Fethullah Gülen krijgt dezelfde behandeling als elke andere separatistische terreurorganisatie. Dat heeft de Turkse president Erdogan gezegd in een interview met persbureau Reuters. Hij herhaalde dat de Gülen-beweging achter de mislukte staatsgreep zit.

"Wij gaan door met de strijd, waar ze ook zitten", zei Erdogan. "Deze mensen hebben de staat geïnfiltreerd en zij zijn tegen de staat in opstand gekomen." Eerder sprak de president van een virus dat moet worden bestreden. In gesprek met Reuters vergeleek hij de beweging van Gülen met een kwaadaardige vorm van kanker die terugkeert als die niet wordt geëlimineerd.

In het interview stelt Erdogan verder dat de veiligheidsdienst tijdens de coup niet optimaal functioneerde. Ook is een nieuwe couppoging volgens hem niet uitgesloten, "maar makkelijk wordt dat niet, want wij zijn nu waakzamer".

Politiek besluit

Volgens Erdogan zijn er sinds de coup 10.400 mensen vastgezet en 4060 mensen gearresteerd, onder wie 103 militaire generaals. Verder zijn bij de staatsgreep 246 burgers omgekomen en raakten 2185 mensen gewond.

De Turkse president spreekt tegen dat zijn land problemen heeft met de liquiditeit. "De financiële sector is erg sterk", zei hij. De lagere beoordeling van kredietbeoordelaar Standard & Poor's was volgens Erdogan een politiek besluit. "Het toont aan dat de kredietbeoordelaars op de hand waren van de coupplegers en niet van de democratie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl