Gülen, gisteren in Pennsylvania
NOS Nieuws

Geestelijke Gülen: lever mij niet uit aan Turkije

De Turkse geestelijke Fethullah Gülen dringt er bij Amerika op aan om geen gehoor te geven aan de wens van Turkije om hem uit te leveren. Gülen, die volgens de Turkse regering de man is achter de couppoging van vrijdag, heeft opnieuw ontkend dat hij iets met de staatsgreep te maken heeft.

De islamleraar Gülen, een voormalige bondgenoot van Erdogan die uitgroeide tot diens aartsvijand, woont sinds de jaren 90 in zelfgekozen ballingschap in Pennsylvania.

De presidenten Obama en Erdogan hebben een telefoongesprek gevoerd over de status van Gülen. De Turken hebben de Amerikanen informatie gestuurd over hem, terwijl de VS nog wacht op een formeel uitleveringsverzoek.

Elektronische informatie

Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat Obama de Turken hulp heeft aangeboden bij het onderzoek naar de staatsgreep. Tegelijkertijd hield hij Erdogan voor de democratische spelregels zoals die in Turkije gelden te respecteren.

De Amerikanen zijn nog bezig de informatie over Gülen te analyseren, zei woordvoerder Earnest. De door Turkije verzonden elektronische informatie wordt niet gezien als een uitleveringsverzoek. Earnest liet in het midden wat Obama en Erdogan precies hadden besproken.

Uitlevering

Een uitleveringsverzoek zal worden beoordeeld door een rechter en in laatste instantie door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.

De VS en Turkije sloten in 1991 een uitleveringsverdrag, dat geldt voor iedereen die een misdrijf heeft gepleegd in een van de twee landen waarop een gevangenisstraf staat van minimaal een jaar. Zaken met een politiek karakter zijn ervan uitgezonderd, behalve misdrijven begaan tegen het staatshoofd of de regeringsleider.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl