De Duitse en Europese vlag bij de Duitse Bundestag hangt vandaag halfstok in reactie op de schietpartij in een winkelcentrum in Munchen
NOS Nieuws

Rutte: we denken aan slachtoffers en nabestaanden München

Premier Rutte heeft zijn medeleven overgebracht aan bondskanselier Merkel na de schietpartij in München van gisteravond. Nederland staat klaar om de Duitsers waar nodig te helpen, schrijft hij op zijn Facebook-pagina.

"Gewone mensen, winkelend en werkend op een gewone vrijdagavond zijn bruut vermoord of verwond", schrijft de premier. Hij zegt dat hij denkt aan de slachtoffers en hun nabestaanden. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken liet gisteren al weten geen aanwijzingen te hebben dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn.

Vanmiddag komt het Duitse veiligheidskabinet onder leiding van bondskanselier Merkel bijeen om zich te beraden over de schietpartij in München, die tien levens eiste. Ook minister van Binnenlandse Zaken De Maizière, die gisteren nog op vakantie was in de VS, is bij het overleg aanwezig. Hij spreekt voorafgaand aan de bijeenkomst met de Duitse veiligheidsdiensten.

Schandvlek

De waarschijnlijke dader van de schietpartij is een Iraanse Duitser van 18 jaar. Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat de Iraanse regering de aanslagen veroordeelt. "Terrorisme en het vermoorden van onschuldigen is de schandvlek van deze tijd", zei hij. Volgens de woordvoerder moet het geweld gezamenlijk worden bestreden.

De Amerikaanse president Obama zei gisteren dat de Amerikanen Duitsland willen bijstaan. Obama noemde Duitsland "een van de belangrijkste bondgenoten".

Ook de Russische president Poetin heeft zijn condoleances aan Merkel overgebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl