De Duitse politie bij metrostation Karlsplatz in München in de buurt van het getroffen winkelcentrum
NOS Nieuws

Crisisberaad kanselarij in Berlijn na schietpartij München

De Duitse regering is bijeengekomen voor een crisisberaad naar aanleiding van de dodelijke schietpartij in München. Bondskanselier Merkel is nog niet aanwezig. Haar stafchef Altmaier noemt de aanslag "wreed en onmenselijk".

Altmaier zegt dat de Duitse autoriteiten verschillende aanslagen hebben verijdeld, maar dat absolute veiligheid niet haalbaar is. Niemand zit volgens hem te wachten op de politiestaat die nodig is om volledige veiligheid te garanderen. Minister Steinmeier van Buitenlandse Zaken, zegt dat de lokale autoriteiten alles doen om levens te redden en toekomstige dreigingen te voorkomen.

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière komt eerder terug van zijn vakantie. Hij bevindt zich momenteel nog in de Verenigde Staten. De minister had eerder zijn vakantie ook al afgebroken na de aanslag in een Duitse trein.

President Gauck heeft gezegd "in gedachten bij de slachtoffers en naasten in heel Duitsland" te zijn. Hij zegt zich verbonden te voelen met iedereen die aan het werk is om mensen te beschermen en levens te redden.

Geen Nederlandse slachtoffers

Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er geen aanwijzingen dat er Nederlandse slachtoffers zijn gevallen.

Minister Koenders staat in contact met de ambassade in Berlijn en heeft de Duitse regering zijn condoleances aangeboden. Hij zegt dat de strijd door moet gaan tegen dit soort geweld, dat bedoeld lijkt om angst aan te jagen. Hij laat weten dat "onze waarden en vrijheden" beschermd moeten blijven.

Shock

De Amerikaanse president Obama heeft laten weten bereid te zijn om waar nodig de Duitsers te helpen. Hij noemde Duitsland "een van de belangrijkste bondgenoten" van de Verenigde Staten.

Ook de nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, zegt "diep gechoqueerd en treurig" te zijn over de situatie in München. Net als Obama hebben de Britten hun hulp aangeboden aan Duitsland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl