Mensen rennen weg en brengen zichzelf in veiligheid
NOS Nieuws

Dodelijke schietpartij München: dit is wat er gebeurde

Het is net 18.00 uur als de eerste berichten binnenkomen over een schietpartij in de Zuid-Duitse stad München. Al snel brengt de politie naar buiten dat er meerdere doden en gewonden zijn gevallen, maar wat er precies is gebeurd blijft lang onduidelijk. Wat weten we nu over de schietpartij in München?

Het geweld begint rond 17.45 uur bij het Olympia-winkelcentrum, dicht bij het stadion waar in 1972 de Olympische Spelen werden gehouden. Kort na de aanslag verschijnen er beelden van de schietpartij op internet. Daarop is te zien hoe een man bij een McDonald's-restaurant een pistool trekt en begint te schieten. Daarna loopt de man naar het winkelcentrum, waar hij nog meer slachtoffers maakt.

Negen mensen komen om het leven, onder wie een meisje van 15. Ook raken er 21 mensen gewond, van wie er nog zestien in het ziekenhuis liggen. Drie van hen verkeren in levensgevaar. Duitse media melden dat er meerdere kinderen zijn opgenomen in ziekenhuizen in München.

Wat gebeurde er gisteravond in München?

De paniek is groot. Op Twitter zijn foto's te zien van mensen die wegrennen en dekking zoeken in de omgeving van het winkelcentrum. De politie rukt massaal uit. München wordt afgesloten. Inwoners en bezoekers van de stad wordt gevraagd binnen te blijven of ergens naar binnen te gaan. Het openbaar vervoer ligt stil en de ringweg wordt afgesloten.

In eerste instantie richt de klopjacht zich op drie daders. Dan blijkt echter dat twee mannen die na de schietpartij wegreden in een auto, vluchtten voor het geweld. In de buurt van het winkelcentrum wordt het lichaam van de schutter gevonden. Hij heeft na de schietpartij de hand aan zichzelf geslagen.

Gescheld voorafgaand aan schietpartij

's Nachts brengt de politie naar buiten dat de schutter een 18-jarige Iraanse Duitser is. Hij lijkt alleen te hebben gehandeld. De man was niet bekend bij de politie. "De schutter is twee jaar geleden naar München verhuisd", vertelt correspondent Judith van de Hulsbeek. "Hij woonde nog bij zijn ouders. Bekenden zeggen dat hij een rustige man was, die niet opviel."

De Duitse politie benadrukt dat het niet om een vluchteling gaat. Het motief van de man is nog niet duidelijk. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is evenmin opgeëist door een terreurgroep. "Er zijn nog veel vragen", zegt een woordvoerder van de politie. "Maar dit was niet zomaar een misdrijf. Dit was een terroristische aanslag."

Op Twitter duikt een filmpje op. In de video is te horen dat een man schreeuwt naar een andere man, die vermoedelijk de schutter is. Hij is compleet in het zwart gekleed en loopt over een verlaten parkeerplaats. Als de maker van het filmpje iets naar hem roept, schreeuwt hij: "ik ben een Duitser. Ik ben hier geboren."

 • AFP
  Zware beveiliging in het stadscentrum van München als de situatie nog niet duidelijk is
 • AFP
  Politie begeleidt geëvacueerd winkelpubliek
 • AFP
  Zwaar bewapende agenten rondom het winkelcentrum
 • EPA
  Op drukke plekken van München is extra politie op de been
 • EPA
  Openbaar vervoer in München is stilgelegd

Als de man begint te schieten, zoeken omstanders dekking. Het personeel verschuilt zich in winkels. De medewerkers verkeren urenlang in doodsangst. "Kinderen huilden en mensen renden alle kanten op", vertelt een getuige tegenover persbureau AP.

Voor de mensen die vastzitten in het winkelcentrum, blijft lang onduidelijk wat er precies aan de hand is. Op sociale media gaan ondertussen geruchten rond over het aantal daders. Er wordt gezegd dat er nog een schietpartij gaande is, ditmaal in het stadscentrum. Dat blijkt niet het geval.

De bezoekers van het winkelcentrum vluchten naar buiten. "Ik ben weggerend", zegt een vrouw tegen The Guardian. "Ik was zo bang. Omwonenden lieten mij en een aantal anderen in hun appartement. Daar waren we veilig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl