NOS Nieuws

Na de paniek ontwaakt München met één vraag: warum?

Bij het Olympia-winkelcentrum in München leggen Duitsers bloemen neer voor de slachtoffers van de aanslag. Op die plek schoot een man gisteravond negen mensen dood. Bij het complex hangt een bordje met de vraag die veel mensen zich de ochtend na de schietpartij stellen: warum?

Het openbaar vervoer in München rijdt inmiddels weer, vertelt NOS-correspondent Judith van de Hulsbeek. "Maar het winkelcentrum is nog steeds gesloten." Daar doet de Duitse politie onderzoek naar de aanslag. Rechercheurs proberen te achterhalen wat het motief was van de dader, een 18-jarige Iraanse Duitser.

In de vroege ochtend werd steeds meer bekend over de schietpartij, waarbij ook 21 mensen gewond raakten. Bij het winkelcentrum waar de schutter gisteravond rond 18.00 uur het vuur opende, liepen op dat moment veel mensen.

Buurtbewoner München: het veilige gevoel is hier weg

Sasha Jowanovitz was in het Olympia-winkelcentrum. "Ik hoorde schoten en ging naar buiten", vertelt hij tegen correspondent Judith van de Hulsbeek. "Daar zag ik hoe de schutter een man in zijn hoofd schoot en meteen op iemand anders begon te schieten."

Jowanovitz wist meteen dat hij moest rennen voor zijn leven. "Gelukkig heb ik het gered, niet iedereen had dat geluk. En godzijdank waren mijn kinderen niet bij me. Die waren in een park in de buurt. Mijn dochter is in shock, ook al heeft ze niets gezien."

"Geen angst, geen boosheid"

Can Döner stapte gisteren uit de metro toen hij schoten hoorde. “Ik was er echt maar honderd meter vandaan en zag mensen neervallen”, zegt hij tegen Van de Hulsbeek. “Ik ben meteen weer naar beneden gevlucht. Daar zat ik vast met heel veel andere mensen."

Döner: "Ik heb niet geslapen, de hele nacht heen en weer gelopen. Ben geloof ik nog echt een beetje in shock. Ik voel ook niet zoveel nu ik hier ben, geen angst, geen boosheid, maar dat zal nog wel komen.”

De eigenaar van een winkel riep dat iedereen zichzelf in veiligheid moest brengen.

Ooggetuige Cansu Muyan

"Opeens begon iedereen te rennen", zegt Cansu Muyan tegen The Guardian. Zij was in het winkelcentrum op het moment van de schietpartij. "Een eigenaar van een winkel riep dat iedereen zichzelf in veiligheid moest brengen. Toen heb ik het ook op een lopen gezet."

De dader begon te schieten bij een McDonald's-restaurant naast het winkelcentrum, dat door inwoners van München de OEZ wordt genoemd. Omstanders vluchtten alle kanten op. Op beelden is te zien dat iemand weg probeert te komen met een baby op zijn arm.

 • Hollandse Hoogte
  Mensen houden zich schuil in het McDonald's-restaurant
 • Hollandse Hoogte | AP
  Mensen verlaten het winkelcentrum
 • Hollandse Hoogte | AP
  Mensen rennen weg en zoeken dekking in de omgeving van het winkelcentrum
 • Getty Images
 • EPA
  Agenten rennen naar het winkelcentrum waar de man om zich heen schiet
 • Reuters
  Verbijstering en verdriet na de aanslag
 • Getty Images
  Agenten houden een verdachte aan
 • Reuters
  Een voorbijganger geeft bloemen aan een agent voor de slachtoffers

De 33-jarige Florian Horn was ook aan het winkelen toen hij schoten hoorde. "Er waren drie knallen", zegt hij tegen de Britse krant. "Ik ben naar buiten gerend. Ongeveer veertig seconden later klonken buiten nog eens vijf schoten."

Een winkelier vertelt aan persbureau Reuters dat veel mensen zijn zaak indoken. "Ik zag iemand zwaargewond op de grond liggen. "Ik weet zeker dat diegene de aanslag niet heeft overleefd. Er werden heel veel schoten gelost."

"Mijn 23-jarige dochter zat bij een groepje dat zich verschuilde in de H&M", zegt een andere man. "Ze hebben zich daar opgesloten. Ik sprak met haar via de telefoon. Ze huilde. Toen verloor ik het contact. De batterij van haar telefoon was leeg."

Wat gebeurde er gisteravond in München?

Ik zag dat hij twee mensen neerschoot op de trap in het winkelcentrum.

Ooggetuige

Ook Luan Zequiri liep in de OEZ op het moment van de aanslag. Voor de camera van de Duitse zender N-tv zegt hij dat hij de schutter zag lopen. Die droeg legerlaarzen en een rugzak. Zequiri hoorde de man iets schreeuwen.

"Ik zag dat hij twee mensen neerschoot op de trap in het winkelcentrum." Zequiri zocht dekking in een winkel en vluchtte daarna naar buiten. Daar lagen de levenloze lichamen en gewonde mensen op de grond.

Mensen die in de buurt van het winkelcentrum wonen, probeerden de vluchtende bezoekers te helpen. Zij lieten hen naar binnen en plaatsten berichten op Twitter met de hashtag #opendoor.

Jennifer Hartel is een van de vrouwen die in een appartement naast het winkelcentrum in veiligheid werden gebracht. "Tijdens de vlucht ben ik een van mijn schoenen verloren. Drie uur na de aanslag rilde ik nog steeds van angst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl