Veel politie in de buurt van Karlsplatz

Mensen in München zien een stad vol onrust

Er is nog veel onduidelijk over wat er precies aan de hand is in het Duitse München. De politie spreekt van een 'acute terreurdreiging'. Veel mensen krijgen iets mee van de onrust in de stad.

Bij CNN zegt een vrouw dat haar zoon met een van de schutters op het toilet stond in het McDonald's-filiaal waar de schietpartij begon. "Daar laadde de man zijn wapen", zegt ze. "Toen hoorde ik 'boem, boem, boem'. Hij doodde de kinderen die zaten te eten."

Een andere vrouw die bij het McDonald's-filiaal was waar de schietpartij begon, zegt dat ze drie schoten heeft gehoord. Toen brak er paniek uit. "Ik zag de medewerkers naar buiten rennen. Daarna volgden de andere mensen. Kinderen zijn in paniek weggerend."

Ooggetuige over schietpartij München

Tobias Preuss woont op enkele kilometers van het Olympia-winkelcentrum. "We zien hier overal zwaailichten", vertelt hij. Wegen zijn geblokkeerd, taxi’s gaan niet meer en het openbaar vervoer ligt plat. "Iedereen vlucht naar huis."

Het winkelcentrum ligt vlak bij een woongebied. Je hebt er van alles: winkels, restaurants, bioscopen en een artsencentrum. Op het moment van de schietpartij zullen er dus veel mensen in de buurt zijn geweest, verwacht hij.

De Nederlandse student Jesper is samen met zijn dispuut in de stad. Ze hebben een hotel in de buurt van het centraal station. Van de schietpartij hebben ze niets gezien, maar ze merken wel dat er een enorme spanning hangt in de stad.

"Overal hoor ik sirenes en zie ik politie. Er hangen zeker vijf helikopters in de lucht, zover ik kan zien. Mensen rennen rond, iedereen heeft door wat er gaande is."

Ook Angela uit Nederland zit dicht bij het centraal station. In het hotel waar zij verblijft is het rustig, maar de mensen zijn wel bang. "Naar buiten durven we eigenlijk niet."

Bij de Duitse Elizabeth Hardon is het een stuk rustiger op straat. Er lopen nog een aantal mensen rond, maar het is redelijk rustig. "Ik hoor veel sirenes. Dat is opmerkelijk, want ik woon een flink stuk af van het winkelcentrum."

De Nederlandse Sebastiaan Snel was op het moment van de schietpartij onderweg naar Italië. Hij zou overnachten in München. Kort na de schietpartij was hij in de buurt van het winkelcentrum. "Ik zag ineens overal zwarte busjes met zwaailichten. Hoe dichter we bij het hotel kwamen, hoe meer mensen we zagen die in paniek waren", zegt Snel.

Volgens Snel probeerden mensen met taxi's weg te komen, maar lieten de chauffeurs niemand naar binnen. Zelf heeft hij zich op de eerste verdieping van een hotel verscholen. Niemand mag het hotel verlaten.

Deel artikel: