Agenten bij de garage waar een van de verdachten zich verschanste
NOS Nieuws

Politie Dallas: blanke agenten waren doelwit schutter

Een van de verdachten die vannacht betrokken was bij de schietpartij in Dallas, heeft gezegd dat hij blanke mensen wilde treffen, in het bijzonder blanke agenten. De politiechef van Dallas, David Brown, zei dat een van de verdachten dat voor zijn dood tegen een onderhandelaar heeft gezegd. Drie andere verdachten zitten nog vast.

De man schoot volgens de politie omdat hij "aangedaan was over de Black Lives Matter-beweging", zei Brown. Hij maakt zich boos over het politiegeweld in Amerika en blanke mensen en wilde daarom in het bijzonder blanke agenten treffen.

De Black Lives Matter-beweging, die sinds de dood van Trayvon Martin in 2013 actie voert tegen het geweld tegen zwarte Amerikanen, nam op Twitter afstand van het geweld.

De politiecommissaris zei niets over de huidskleur van de verdachte. Volgens verschillende Amerikaanse media melden de Texaanse autoriteiten dat de man Micah Xavier Johnson heet en 25 jaar oud was.

Politiechef Brown van Dallas doet emotionele oproep

Het vuurgevecht begon niet ver van de straat waar John F. Kennedy in 1963 werd doodgeschoten tijdens een rijtour. Vlak voor het einde van de demonstratie werd het vuur geopend.

Brown vertelde dat de verdachte in een hoek was gedreven en dat er uitvoerig met hem is onderhandeld. De man zei alleen te handelen. Dit wordt nog onderzocht.

Toen de onderhandelingen stukliepen, besloot de politie om een speciale bomrobot in de ruimte waar de man zich bevond tot ontploffing te brengen. De verdachte heeft dit niet overleefd.

Onderzoek

Burgemeester Mike Rawlings zegt dat hij nog niets wil zeggen over verdere details rondom het onderzoek naar de schutters. De politie wil eerst alle andere mogelijke verdachten onderzoeken voordat meer details worden bekendgemaakt.

De Amerikaanse minister van Justitie Lynch zegt dat haar ministerie waar mogelijk wil helpen met het onderzoek naar de schietpartij. Ze roept Amerikanen op tot "kalme en vreedzame acties" en wil dat het geweld niet "het nieuwe normaal" wordt.

Aan het einde van de verklaring vroeg Brown de aanwezige pers te bidden voor het getroffen politiekorps. Hij roemde hun moed. De laatste keer dat de Amerikaanse politie zo zwaar werd getroffen was bij de aanslagen op het World Trade Center op 11 september 2001.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl