AP
NOS Nieuws

'Niets kan deze zinloze moorden rechtvaardigen'

Honderden demonstranten lopen rond 21.00 uur lokale tijd door het centrum van Dallas om te demonstreren tegen politiegeweld. Aanleiding is de dood van twee zwarte Amerikanen in de afgelopen dagen. Een nieuw voorbeeld volgens de demonstranten van racistisch geweld door de politie. Agenten begeleiden de betoging. De eerste uren zijn vreedzaam met demonstranten die "genoeg is genoeg" scanderen.

Aan het eind van de demonstratie breekt er plotseling paniek uit. Betogers rennen alle kanten op. Op beelden van dat moment zijn schoten te horen. Agenten, demonstranten, aanwezige journalisten en andere burgers zoeken dekking.

Het is niet duidelijk wat er precies aan de hand is, alleen dat er geschoten wordt. En gericht. Hoeveel schutters er zijn is onduidelijk, maar de agenten zijn het doelwit. Die proberen de demonstranten in veiligheid te brengen en zichzelf te beschermen. Getuigen spreken van een pandemonium en tientallen schoten.

Tien agenten en een burger worden geraakt. Vijf agenten overlijden. Dat lijkt niet alleen van hogere posities door een sluipschutter te gebeuren, maar ook op de grond. In onderstaande video (schokkende beelden) is te zien hoe een schutter vermoedelijk een agent van achteren besluipt en neerschiet.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De verwarring is groot. Agenten zien twee mensen met een camouflagetas naar een auto lopen die er daarna met hoge snelheid vandoor gaat. De politie zet de achtervolging in en kan de auto aan de kant zetten. De twee inzittenden worden opgepakt.

Politie achtervolgt verdachten schietpartij Dallas

De politie verspreidt de foto van een andere verdachte. Die man liep met een geweer rond in de demonstratie. Als hij hoort dat de politie hem zoekt, loopt de man direct naar een agent om zijn wapen in te leveren. Het blijkt dat hij niets met de schietpartij van doen heeft. En dat vertelt hij later ook aan een lokale tv-zender.

Een vrouw wordt opgepakt bij een parkeergarage van het El Centro College. Een schutter verschanst zich in de parkeergarage. Die wordt omsingeld door de politie. Er wordt over en weer geschoten. De schutter zegt tegen de politie dat het "einde nabij is". Hij claimt bommen te hebben verstopt in delen van de stad.

Politiecommissaris David Brown en burgemeester Mike Rawlings geven in alle hectiek twee keer een korte persconferentie.

Politie: verdachte zegt dat hij meer van ons wil doden

Er komen een paar belangrijke punten naar voren. Zo weigeren de drie verdachten mee te werken. Een motief is niet bekend. Of de schutters Afrikaans-Amerikanen zijn die wraak willen nemen voor racistisch politiegeweld of dat er een ander motief is, is dan ook onduidelijk.

Na een paar uur eindigt de omsingeling bij de parkeergarage. Volgens Amerikaanse media nadat de man zelfmoord had gepleegd. Ondertussen zijn de voorpagina's van de ochtendkranten al verschenen. Die laten aan duidelijkheid niets te wensen over.

Terwijl de politie en de verdachte tegenover elkaar staan, komen de eerste details over de slachtoffers naar buiten.

Agenten bij het ziekenhuis betuigen de laatste eer aan hun gedode collega's.

President Obama, die in Polen is voor een NAVO-top, reageert op een persconferentie op de gebeurtenissen thuis. Hij heeft met burgemeester Rawlings gesproken en de stad Dallas gecondoleerd.

Obama benadrukt dat niet alle feiten bekend zijn van de kwaadaardige, lafhartige en vooropgezette aanval op de agenten. "De komende dagen zullen we meer te horen krijgen over de ziekelijke motivatie van deze mensen", zegt Obama.

Hij zegt er direct achteraan dat niets deze zinloze moorden kan rechtvaardigen en dat alle betrokkenen zich voor de rechter zullen moeten verantwoorden. Ook haalt hij nog maar eens aan dat de beschikbaarheid van automatische wapens het aantal doden bij zulke aanslagen vergroot.

Obama: geen enkele rechtvaardiging voor deze zinloze moordpartij

Op dat moment is het rond 04.00 in de ochtend in Dallas en controleren agenten met speurhonden in de omgeving naar explosieven. Er wordt niets gevonden. De meeste mensen zijn na het geweld van afgelopen avond gaan slapen. Het deel van het centrum waar de schietpartij was, is vanochtend nog afgesloten.

Later vandaag komt burgemeester Rawlings nog met een persconferentie. Wellicht wordt dan meer duidelijk over het motief van de daders.

Dit is wat er afgelopen nacht in Dallas gebeurde

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl