NOS NieuwsAangepast

Vijf agenten gedood in Dallas bij demonstratie tegen politiegeweld

Beelden schietpartij en neergeschoten agenten (schokkende beelden)

Bij een demonstratie in de stad Dallas tegen het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen is geschoten op de politie. Daarbij zijn vijf agenten om het leven gekomen. Zeker zeven politiemensen en twee burgers raakten gewond.

Volgens het hoofd van de politie hebben sluipschutters de agenten onder vuur genomen vanaf een hoger gelegen plek. Er zijn drie verdachten gearresteerd, onder wie een vrouw. Een vierde verdachte werd omsingeld door de politie. Hij is dood. Volgens lokale media heeft de man zelfmoord gepleegd, maar de burgemeester van Dallas kon dat niet bevestigen. De politie heeft ook explosieven ingezet.

Deze verdachte was lange tijd in onderhandeling met de politie en zou hebben gezegd dat het "einde nabij is" en dat er overal in de stad explosieven liggen. Die zijn na twee zoekrondes niet gevonden, zegt de politie.

Paniek in menigte Dallas

Een van de verdachten werd aangehouden na een schotenwisseling. Bij die persoon werd een verdacht pakketje gevonden. Twee anderen werden gearresteerd na een achtervolging. Er was gezien hoe ze een grote tas achterin een auto laadden en er met hoge snelheid vandoor gingen.

Een andere man heeft zichzelf aangegeven, nadat de politie een foto van hem had verspreid. De man was op de foto gezet met een wapen over zijn schouder. Hij werd later weer vrijgelaten, omdat hij niets met de schietpartij te maken had.

Alle verdachten worden ondervraagd, maar de woordvoerder van de politie zei dat ze niet meewerken en nog geen verklaring hebben afgelegd.

In het centrum van Dallas speelden zich direct na de schietpartij chaotische taferelen af. Helikopters cirkelden boven de stad, agenten liepen met getrokken wapen over straat. Inmiddels is het weer redelijk rustig in het centrum. Voorlopig is een groot deel van het centrum afgesloten voor onderzoek.

Verontwaardiging

Bij de demonstratie waren enkele honderden mensen aanwezig. De betoging werd gehouden naar aanleiding van de dood van twee zwarte Amerikanen deze week. Dinsdag werd in Baton Rouge in de zuidelijke staat Louisiana Alton Sterling doodgeschoten door agenten.

De beelden veroorzaakten veel verontwaardiging. En een dag later kwam in een voorstad van St. Paul in Minnesota Philando Castile om het leven toen hij staande werd gehouden bij een verkeerscontrole. Zijn vriendin filmde die gebeurtenis en streamde de beelden live op Facebook, waar ze miljoenen keren werden gedeeld.

Beide incidenten hebben tot emotionele reacties geleid. President Obama sprak zich er tijdens een vlucht naar Europa over uit op Facebook en hield meteen een persconferentie toen hij aankwam in Warschau, waar hij is voor de NAVO-top. De gouverneur van Minnesota heeft de dood van Castile al met racisme in verband gebracht, hoewel het officiële onderzoek nog moet beginnen. Ook Amerikaanse artiesten en sporters laten nadrukkelijk van zich horen.

Volgens correspondent Wouter Zwart is het nog volstrekt onduidelijk wat het motief van de schietpartij in Dallas is. "Veel mensen tellen één en één bij elkaar op en zeggen dat het een reactie op het politiegeweld is. Maar het is echt nog te vroeg om daar iets over te zeggen."

De demonstratie verliep vreedzaam tot het moment dat de schoten klonken. "Op sociale media werden foto's verspreid van demonstranten die vrolijk op de foto gingen met agenten", zegt Zwart. Afgelopen jaren waren in Ferguson en Baltimore ook demonstraties na politiegeweld, die uitliepen op rellen. "Maar deze demonstraties verliepen tot nu toe rustig."

Agenten doodgeschoten in Dallas

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl