Diamond Reynolds, die de beelden van de moord op haar vriend Philando Castile op Facebook streamde
NOS Nieuws

'De oorlog tegen gekleurde mensen moet afgelopen zijn'

De dood door politiekogels van twee zwarte Amerikanen in twee dagen tijd leidt niet alleen onder politici, maar ook bekende Amerikaanse artiesten en sporters tot reacties van afschuw.

Dinsdag werd in Baton Rouge in de zuidelijke staat Louisiana Alton Sterling doodgeschoten door agenten. En woensdag kwam in een voorstad van St. Paul Philando Castile om het leven nadat hij door een politieman in zijn arm was geschoten. Beelden van beide incidenten werden zeer veel bekeken en gedeeld op sociale media. De vriendin van Castile, Diamond Reynolds, streamde het hele voorval zelfs live op Facebook terwijl ze er commentaar bij gaf.

Oorlog

Zangeres Beyoncé heeft een oproep op haar website gezet. "We hebben schoon genoeg van de moorden op jonge mannen en vrouwen onder onze mensen", schrijft ze. "Het is aan ons om nu in actie te komen en te eisen dat ze 'stoppen ons te vermoorden'". Ze spoort iedereen aan om politici en volksvertegenwoordigers te benaderen en maatschappelijke en juridische veranderingen af te dwingen. "De oorlog tegen gekleurde mensen en minderheden moet afgelopen zijn."

Geen antwoord

De van oorsprong Canadese rapper Drake, die in de VS woont, heeft een emotionele open brief gepubliceerd. "Het is onmogelijk om te ontkennen dat de relatie tussen zwarten en de politie nog net zo gespannen is als tientallen jaren geleden." "Ik maak me zorgen over de veiligheid van mijn familie, mijn vrienden en iedereen die slachtoffer kan worden van dit patroon", schrijft hij, verwijzend naar het telkens terugkerende politiegeweld tegen Afro-Amerikanen. "Ik heb geen antwoord, maar ik denk dat dit ten goede kan veranderen."

Tennisser Serena Williams, die komend weekend in de finale van Wimbledon staat, twittert vanuit Londen: "Wanneer wordt hier iets aan gedaan? Echt aan gedaan?"

En actritce Reese Witherspoon schrijft op Twitter: "Mijn hart breekt als ik denk aan alle getroffen families. Er moet iets veranderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl