NOS Nieuws

Obama: schutter Orlando werd niet aangestuurd

De man die gisteren 49 mensen doodschoot in een nachtclub in Orlando werd waarschijnlijk niet aangestuurd door extremisten. Volgens president Obama werd de schutter wel geïnspireerd door extremistische teksten die via internet werden verspreid.

Volgens de autoriteiten was meer dan de helft van de slachtoffers van Puerto Ricaanse afkomst. De Mexicaanse regering heeft laten weten dat drie Mexicanen omkwamen bij de aanslag.

De Amerikaanse president zei dat er een terreuronderzoek is begonnen naar de schietpartij. Het motief van de schutter wordt nog onderzocht. De man werd in 2014 al door de FBI in de gaten gehouden. Destijds werd geconcludeerd dat hij geen bedreiging vormde.

Zwakke wapenwetgeving

De schutter verkreeg zijn wapen naar alle waarschijnlijkheid op een legale manier. Volgens president Obama leidt de "zwakke wapenwetgeving" in Amerika ertoe dat verwarde mensen gemakkelijk aan zware wapens kunnen komen. Hij vindt dat dit moeilijker moet worden gemaakt.

Obama vergeleek de aanslag in Orlando met de aanslag die vorig jaar in San Bernardino in California werd gepleegd. Bij deze aanslag kwamen veertien mensen om het leven.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken van Saoedi-Arabië bezocht de schutter in 2011 en 2012 het land. In 2011 zou hij hebben meegedaan aan de oemra, een kleine islamitische bedevaartstocht.

In april zou de schutter in Disneyland in Orlando zijn geweest. Het Amerikaanse blad People Magazine meldt op basis van een anonieme bron binnen de politie dat de schutter in het pretpark onderzocht of hij daar een aanslag kon plegen.

'Het virus dat zijn geest heeft vergiftigd, leeft nog steeds'

De aanslag heeft ook direct invloed op de campagnes van de presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump. De Democrate Clinton zegt dat ze, als ze in november tot president wordt gekozen, de opsporing van lone wolves tot een speerpunt wil maken. "De schutter is dan wel dood, maar het virus dat zijn geest heeft vergiftigd, is er nog", zei Clinton. Ook herhaalde ze dat zware wapens wat haar betreft niet op straat thuishoren.

De Republikeinse presidentskandidaat Trump vindt dat Obama moet opstappen. Volgens hem belemmert Obama de pogingen van inlichtingendiensten om aanslagen te voorkomen. Trump suggereerde dat het "zwakke leiderschap" in Amerika een oorzaak is van de schietpartij. Hij denkt dat er meer aanslagen zullen volgen.

Trump valt Clinton en president Obama aan omdat ze niet spreken over "radicaal islamitisch terrorisme" wanneer ze het hebben over de aanslag. Trump legt de schuld van de aanslag bij de radicale islam. Hij zegt dat "islamitische vluchtelingen proberen onze kinderen af te nemen en hen voor Islamitische Staat te ronselen".

Donald Trump wil "immigratie uit landen met een bewezen geschiedenis van terrorisme" naar de VS opschorten. Hij noemde geen landen die volgens hem aan die definitie voldoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl