Cho Seung-Hui, de schutter van Virginia Tech, op een foto die hij zelf naar de media stuurde
NOS Nieuws

De twaalf dodelijkste schietpartijen in VS sinds Columbine

Sinds de beruchte schietpartij op een school in Columbine in 1999 is de VS getroffen door tientallen schietpartijen. De meeste doden, tot de schietpartij in Orlando vandaag, vielen op de campus van de Virginia Tech-universiteit in 2007.

Een overzicht van de dodelijkste mass shootings:

2 december 2015, San Bernardino, Californië

Een zwaargewapend echtpaar valt mensen in een buurtcentrum aan. Er vallen veertien doden en 21 gewonden. De daders worden doodgeschoten door de politie. Later blijkt dat Syed Rizwan Farook en Tashfeen Malik mogelijk meer aanslagen wilden plegen. In hun huis worden munitie en zelfgemaakte bommen gevonden.

Mensen rouwen in San Bernardino bij de plek van de schietpartij

1 oktober 2015, Roseburg, Oregon

Christopher Sean Harper-Mercer (26) doodt acht medestudenten en een docent op het Umpqua Community College. Negen mensen raken gewond. Na een vuurgevecht met de politie brengt hij zichzelf om het leven. Autoriteiten omschrijven hem als een haatdragend individu met racistische ideeën.

18 juni 2015, Charleston, South Carolina

De 22-jarige Dylann Roof opent het vuur in een kerk en schiet negen Afro-Amerikanen dood. Er vallen drie gewonden. Hij had een website met een racistisch manifest en zou een rassenoorlog hebben willen ontketenen. De rechtszaak tegen Roof loopt nog. Het OM wil de doodstraf eisen.

Politieonderzoek na de schietpartij in een kerk in Charleston, South Carolina

16 september 2013, Washington D.C.

Op de Washington Navy Yard vallen twaalf doden. De dader is de 34-jarige Aaron Alexis, voormalig militair bij de Amerikaanse marine. Hij is in 2011 ontslagen vanwege wangedrag. Tijdens een vuurgevecht met de politie wordt hij gedood.

Politie en hulpdiensten bij de Navy Yard in Washington D.C. op 16 september 2013

14 december 2012, Newtown, Connecticut

Een gewapende man dringt de Sandy Hook-basisschool in Newtown binnen. Hij begint te schieten en doodt twintig kinderen en zes volwassenen. Daarna schiet de dader, de 20-jarige Adam Lanza, zichzelf dood.

Kinderen worden geëvacueerd na de schietpartij op de Sandy Hook basisschool

20 juli 2012, Aurora, Colorado

De 24-jarige James Holmes richt een bloedbad aan in een bioscoop tijdens de Batmanfilm The Dark Knight Rises. Hij brengt een traangasgranaat tot ontploffing en opent het vuur op de bioscoopbezoekers. Er vallen twaalf doden en zeventig gewonden.

Tijdens zijn proces betoogt Holmes' advocaat dat zijn cliënt gestoord is, maar de jury gaat daar niet in mee. Holmes krijgt levenslang.

James Holmes had zijn haar oranje geverfd om op het Batman-karakter The Joker te lijken

5 november 2009, Fort Hood, Texas

Legerpsychiater Nidal Malik Hasan brengt dertien mensen om het leven op de legerbasis Fort Hood. 32 anderen raken gewond. Hasan zelf wordt neergeschoten en gearresteerd. Later blijkt dat hij e-mailcontact had met moslimextremisten. In 2013 wordt hij ter dood veroordeeld. Hij is nog niet geëxecuteerd, want er loopt een hoger beroep.

Een woordvoerder staat de pers te woord na de schiietpartij op de legerbasis Fort Hood

3 april 2009, Binghamton, New York

De 41-jarige Jiverly Voong barricadeert de achterdeur van een gebouw van de immigratiedienst met een auto en gaat dan via de voordeur naar binnen. Hij doodt dertien mensen en verwondt vier anderen. Daarna pleegt hij zelfmoord. Zijn motief is nog altijd onduidelijk.

16 april 2007, Blacksburg, Virginia

Op de campus van Virginia Tech vermoordt de 23-jarige student Seung-hui Cho 32 mensen in een studentenflat en een gebouw van de hogeschool. Zeventien mensen raken gewond. Tussen de twee aanvallen zit twee uur. Na de tweede aanval pleegt hij zelfmoord. Het was tot vandaag het ergste schietincident in de VS van de afgelopen decennia. De dader was eerder behandeld voor psychiatrische problemen.

Studenten van Virginia Tech kijken naar buiten vlak na de schietpartij

21 maart 2005, Red Lake Indian Reservation, Minnesota

Negen doden en zeven gewonden bij een schietpartij in de Red Lake High School. De 16-jarige scholier Jeffrey Weise doodt vijf medeleerlingen, een docent en een beveiliger. Zeven anderen raken gewond. Eerder die dag had hij thuis zijn grootvader en diens partner vermoord terwijl ze in bed lagen. Na het bloedbad op de school brengt Weise, die depressief is, zichzelf om het leven.

29 juli 1999, Atlanta, Georgia

De 44-jarige belegger Mark Orrin Barton loopt twee beleggingskantoren binnen en opent het vuur op het personeel. Bij de schietpartijen in beide gebouwen vallen negen doden en twaalf gewonden. Na een klopjacht van zes uur pleegt de schutter zelfmoord. Vermoedelijk was hij gedreven tot zijn daad door grote verliezen op de beurs. Hij was in enkele maanden meer dan 100.000 dollar kwijtgeraakt.

20 april 1999, Columbine, Colorado

Eric Harris en Dylan Klebold zijn leerlingen van Columbine High. Gekleed in lange zwarte jassen en met skimaskers op lopen ze zwaargewapend hun school binnen. Ze schieten met handwapens op hun medeleerlingen en gooien pijpbommen tussen scholieren die proberen te vluchten. De gangen en klaslokalen liggen vol lichamen. Er vallen dertien doden en meer dan twintig gewonden. Na een beleg van ruim vier uur plegen de daders zelfmoord. Waarschijnlijk werden ze gedreven door wraakgevoelens na gepest te zijn op school.

Politie bij de ingang van Columbine High School, 22 april 1999

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl