Politie buiten Pulse AFP

In Orlando zijn alle lichamen van de slachtoffers van de schietpartij van gisteren geborgen. In de homobar Pulse zijn 49 mensen gedood. De vijftigste dode waarvan sprake is, is de schutter. 

De identiteit van 48 van de 49 slachtoffers is inmiddels vastgesteld. Zodra de familie is geïnformeerd, worden de namen gepubliceerd op de website van de stad. De meeste slachtoffers zijn tussen de 20 en 35 jaar.

Op een persconferentie van de autoriteiten, de politie en de FBI werd verder duidelijk dat de schutter nadat hij in het wilde weg om zich heen had geschoten, zich met vier of vijf gijzelaars verschanste in een van de toiletgroepen. 

Cool and calm 

Op dat moment konden veel bezoekers van de dansvloer en uit de bar naar buiten vluchten. In de tegenoverliggende toiletten zaten toen nog zo'n vijftien mensen die een veilig heenkomen hadden gezocht toen de man begon te schieten. 

De politie heeft enkele malen telefonisch contact gehad met de schutter. Hij kwam "cool and calm" over en zei niet veel. 

Er was sprake van dat de schutter explosieven bij zich had. Toen de politie de inschatting had gemaakt dat er nog meer mensenlevens op het spel stonden, werd besloten een gat in de muur van de toiletten te maken en naar binnen te gaan. Daarna is de schutter in een vuurgevecht met de politie gedood. Volgens de autoriteiten heeft dit optreden vele levens gespaard.

'Die lange rijen voor de bloedbank, dat is Orlando'

Bewijs verzamelen

De burgemeester van Orlando, Buddy Dyer, zei dat de eerste prioriteit nu ligt bij het opvangen van de families van slachtoffers en mensen die nog familieleden kwijt zijn. 

De noodtoestand in het gebied is inmiddels opgeheven. 

Het onderzoek naar de dader is meteen in gang gezet. Er wordt zowel elektronisch als fysiek bewijs verzameld. Zo is in de auto van de man een derde wapen gevonden. 

Inmiddels is bekend dat de wapens die gisteren bij de schietpartij zijn gebruikt, geregistreerd stonden op naam van de schutter. Het is nog niet duidelijk of er iemand anders bij de voorbereiding betrokken was.

IS

Bij de FBI zijn al meer dan honderd tips binnengekomen. Die worden allemaal nagetrokken. In de nachtclub gaat een team van experts een reconstructie van de schietpartij uitvoeren om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen. Daaruit moet ook blijken of alle slachtoffers door de schutter zijn gedood, of dat er nog bezoekers zijn omgekomen tijdens het politie-optreden. 

De man heeft volgens ooggetuigen iets geroepen over steun aan IS. De politie weet niet wat zijn exacte woorden zijn geweest. Ook heeft hij het alarmnummer 911 gebeld en mogelijk ook daar uitspraken over IS gedaan. De opname daarvan is nog niet vrijgegeven. 

STER reclame