De lichamen van slachtoffers van het bloedbad in Orlando worden per vier naar het mortuarium gebracht Reuters

In Orlando is begonnen met het bergen van de lichamen van de vijftig slachtoffers die omkwamen bij het bloedbad in homobar Pulse dit weekend. Achter elkaar worden steeds vier brancards met lichamen naar buiten gebracht en in witte busjes geladen. 

De lichamen worden overgebracht naar het mortuarium van de politie voor nader onderzoek. De stad heeft ook de eerste namen bekendgemaakt.

Volgens de Democratische politicus Adam Schiff in het Huis van Afgevaardigden hebben rechercheurs vooralsnog geen bewijs gevonden van direct contact tussen de 29-jarige schutter Omar Mateen en leden van Islamitische Staat in het Midden-Oosten. 

Schiff is meerdere malen door de FBI bijgepraat over het onderzoek en zegt dat de dader mogelijk zelf was geradicaliseerd, zonder dat hij werd aangestuurd door IS.

Arjen vd Horst in Orlando: politie is nog steeds bezig met het onderzoek

Van de schutter is inmiddels bekend dat hij werkte als beveiligingsmedewerker in een bejaardentehuis in het zuiden van Florida. Dat heeft zijn werkgever G4S verklaard. In die hoedanigheid had hij ook de beschikking over een wapen van het bedrijf. Of dat wapen is gebruikt bij de schietpartij in Pulse wordt onderzocht.

Achter het koude getal van de vijftig doden komen langzamerhand steeds meer gezichten tevoorschijn. De identiteit van negen slachtoffers is nu bekend. Dat zijn allemaal slachtoffers die in het ziekenhuis zijn overleden. 

Onder hen bijvoorbeeld de 22-jarige Luis Vielma, die een dag voor de fatale avond zijn Facebook-profiel nog vernieuwde met een foto van hemzelf voor een kasteel in Disneyland. Of de 34-jarige Sotomayor Junior, die werkte bij een reisbureau voor homo-reizen. En Stanley Almodovar, een man van 23, die in de gezondheidszorg werkte.

De identificatie van de lichamen wordt bemoeilijkt door het feit dat veel bezoekers van de gaybar gebruikmaakten van een schuilnaam.

'Ik ga dood'

Familieleden zijn in angstige afwachting of hun geliefden onder de doden zijn. Zo heeft de moeder van een van de bezoekers in de club nog met haar zoon ge-sms't tijdens het drama dat zich in Pulse afspeelde. Hij stuurde een berichtje dat hij zich in het toilet had verstopt, met direct erachteraan: "Hij komt eraan. Ik ga dood." Daarna hoorde ze niets meer van hem. Later werd bekend dat de jongen is overleden.

Er liggen nog tientallen gewonden van het bloedbad in Orlando in het ziekenhuis, van wie een aantal nog altijd in kritieke toestand verkeert.

STER reclame