President Obama tijdens zijn verklaring
NOS Nieuws

'Is dit het land dat we willen zijn?'

Het bloedbad in een gaybar in Orlando is "een terreurdaad" en "een daad van haat", zegt president Obama. We kennen de feiten nog niet, aldus Obama, het motief van de dader is nog niet duidelijk en ook niet of hij banden had met terreurgroepen. "Wat wel duidelijk is: deze persoon was vervuld van haat."

De president wees erop dat een aanslag als deze overal in de VS had kunnen gebeuren. "Het is ontnuchterend om te beseffen dat een aanval op één Amerikaan een aanval is op ons allemaal, ongeacht ras, religie, etniciteit of seksuele geaardheid."

Net als bij vorige schietpartijen met veel slachtoffers liet Obama zich kritisch uit over de Amerikaanse wapenwetgeving.

De dader had een machinegeweer en een pistool, zei hij. Met die wapens kun je overal makkelijk mensen neerschieten: in een school, in een kerk , een bioscoop of in een bar, verwijzend naar de locaties van eerdere bloedbaden in Newtown, Charleston en Aurora. "Is dit het land dat we willen zijn? En niets doen is ook een keuze."

Obama zei verder dat de bar waar het bloedbad zich afspeelde meer is dan een zomaar een kroeg. "Het was een plek van solidariteit en mondig worden, waar mensen samenkwamen om zich uit te spreken en op te komen voor hun burgerrechten."

Donald Trump

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump claimt zijn gelijk wat betreft de strijd tegen moslimterrorisme.

Zijn eerste reactie op Twitter luidt: "Bedankt voor jullie gelukwensen dat ik gelijk had wat betreft moslimterrorisme. Maar ik wil geen gelukwensen. Ik wil hard en waakzaam optreden. We moeten slim zijn!" Trump heeft voor maandag "een belangrijke toespraak" aangekondigd over de nationale veiligheid.

De Democratische kandidaat Hillary Clinton stak de homogemeenschap in de VS een hart onder de riem. Ze hebben miljoenen bondgenoten, aldus Clinton, "en ik ben een van hen". Clinton heeft een geplande campagnebijeenkomst woensdag in Wisconsin afgelast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl