Omar Mateen
NOS Nieuws

Wie was Omar Mateen, de schutter in Orlando?

Hij was in beeld bij de FBI vanwege mogelijke extremistische sympathieën voor de terreurbeweging IS. Maar volgens zijn vader speelde religie juist geen rol voor Omar Seddique Mateen. Wat weten we tot nu toe over de man die meer dan vijftig mensen doodschoot in een homoclub in Orlando?

De 29-jarige Mateen was een kind van Afghaanse ouders en werd geboren in New York. Hij woonde in Fort Pierce, een stad aan de kust in Florida. Zijn vader, Mir Seddique, zegt dat Mateen een 3-jarig zoontje had. Mateen werkte sinds 2007 als beveiliger bij G4S, het grootste beveiligingsbedrijf ter wereld.

In 2009 trouwde hij met een vrouw uit Oezbekistan die hij via internet had ontmoet. Lang duurde de relatie niet. Na enkele maanden volgde een echtscheiding, waarvan de afwikkeling twee jaar duurde.

Als hij thuiskwam, begon hij me soms gewoon te mishandelen omdat ik de was niet had gedaan.

Ex-vrouw over Omar Mateen

In de Washington Post zegt de ex-vrouw dat het aanvankelijk een normaal huwelijk was. Mateen was niet religieus, ging veel naar de sportschool en niets wees op enige sympathie voor de radicale islam, vertelt ze. "Hij leek normaal."

Maar na verloop van tijd werd Mateen gewelddadiger. "Hij sloeg me. Als hij thuiskwam, begon hij me soms gewoon te mishandelen omdat ik de was niet had gedaan of zo." Volgens de ex-vrouw was Mateen geen stabiel persoon.

Enkele maanden geleden vertelde een boze Mateen aan zijn vader dat hij twee zoenende mannen op straat had gezien. "Hij zei: kijk daar, ze doen dat voor de ogen van mijn zoon", vertelde de vader tegen NBC News.

Moslim-extremist of niet?

Volgens zijn vader had de schietpartij niets met religie te maken. Maar de FBI meldt dat Mateen wel sympathie had voor IS. In 2013 werd hij onderzocht nadat hij tegen collega's had gezegd dat hij banden had met terroristische organisaties. De FBI sprak twee keer met Mateen, maar daaruit kwam hij niet naar voren als een bedreiging voor de samenleving.

Een jaar later gingen agenten weer met Mateen om tafel, omdat hij bevriend zou zijn met een zelfmoordterrorist. Die band bleek er nauwelijks te zijn, waarna ze concludeerden dat hij niet gevaarlijk was. De politiedienst onderzoekt nu opnieuw of Mateen banden had met IS.

Mogelijk helpen de gesprekken die Mateen had met de alarmcentrale. Vlak voor hij de nachtclub Pulse binnenging met een handwapen en een geweer belde Mateen met het alarmnummer 911 om trouw te zweren aan de leider van IS, meldt NBC. De FBI bevestigt dat er gesprekken zijn geweest, maar wil over de inhoud nog niets zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl