Rena Netjes tijdens een protest bij de Egyptische ambassade
NOS Nieuws

Vervolgde journalist Rena Netjes: advocaat Egypte hartstikke duur

Journalist Rena Netjes juicht het initiatief voor een fonds voor journalisten die in het buitenland worden vervolgd toe. Ze werd twee jaar geleden in Egypte bij verstek veroordeeld tot tien jaar cel. Ze strijdt nog steeds voor gratie.

Netjes werd er in 2014 in Egypte van beschuldigd dat ze valse informatie had verspreid en een platform had geboden aan de verboden Moslimbroederschap. Met hulp van Nederlandse diplomaten wist ze het land te ontvluchten. Haar veroordeling in Egypte beperkt haar mogelijkheden om te reizen. In veel landen loopt ze risico om uitgeleverd te worden aan Egypte. "Het is niet zo erg om niet naar Egypte te kunnen, maar ik kan nu eigenlijk alleen naar landen in West-Europa en Israël. Dat is vervelend."

Een advocaat in Egypte zegt haar te kunnen helpen met het gratieverzoek, maar vraagt daar wel een voorschot voor. "Hij vraagt of ik 5000 dollar wil overmaken. Dan gaat hij aan de slag."

Ze heeft het geld niet betaald omdat ze er weinig vertrouwen in heeft dat het iets oplevert. Tot nu toe had ze een Nederlandse advocaat die haar gratis hielp. "Ik had dus nog geen kosten, maar met die 5000 dollar stopt het wel even."

Spionage

Voor journalisten zoals Rena Netjes zou een fonds voor vervolgde journalisten uitkomst kunnen bieden. Ook journalistenvakbond NVJ is blij met het plan. "We hebben eerder aangedrongen op zo'n fonds, dus we zijn heel blij als er nu een Kamermeerderheid voor is", zegt secretaris Thomas Bruning.

Volgens Bruning moet iedereen die voor uitingen in de media wordt vervolgd toegang hebben tot zo'n fonds, ook journalisten die geen lid zijn van de NVJ. Het moet ook niet uitmaken of een journalist wordt vervolgd voor berichtgeving die een regering onwelgevallig is, of voor een kritische tweet. "Het gaat om het verspreiden van feiten en meningen onder een breed publiek. Juist columnisten en cartoonisten hebben dezelfde bescherming nodig als journalisten die op de traditionele manier hoor en wederhoor plegen."

Soms worden vervolgde journalisten beticht van spionage. Bruning is niet bang dat journalisten die door de Nederlandse overheid worden bijgestaan misschien nog meer als spionnen worden gezien. "In dit soort gevallen kunnen journalisten alle steun gebruiken. De strijd tegen beschuldigingen van propaganda voor westerse landen ga je toch nooit winnen. Ik denk dat je alle middelen moet aangrijpen om journalisten te steunen om in dat soort landen commentaar te blijven geven en verslag te blijven doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl