Aanhangers van Moslimbroederschap op het Tahrirplein
NOS Nieuws

Doden bij herdenkingsprotesten Egypte

Bij anti-regeringsprotesten in Egypte zijn zeker vijftien doden gevallen. Het is daarmee de bloedigste dag in de regeringsperiode van president Abdel Fatah al-Sisi. Dat meldt persbureau Reuters. Er zouden dertien gewonden zijn.

Enkele honderden tegenstanders van het huidige bewind zijn de straat opgegaan om de opstand van 2011 te herdenken. Dat was het begin van de Arabische Lente in Egypte. Niet lang daarna moest president Mubarak het veld ruimen.

Eerder vandaag werd een demonstrant in de havenstad Alexandrië doodgeschoten. Spontane demonstraties zijn streng verboden in Egypte.

Acties

De afgelopen dagen waren er meer protesten waarbij de honderden slachtoffers die in 2011 vielen herdacht werden. Gisteren kwam daarbij in Caïro een vrouwelijke betoger van een linkse partij om het leven.

Veel van de betogers vandaag zijn aanhangers van de Moslimbroederschap. De huidige regering beschouwt deze als een terroristische organisatie.

President Sisi riep op tot geduld in het streven naar democratie.

Elf doden bij gevechten Egypte

De Nederlandse journaliste Ester Meerman is door de politie in Caïro gearresteerd, vermoedelijk toen zij getuige was van arrestaties. Zij twitterde dat de politie dacht dat zij foto’s stond te maken.

Ze moest mee naar een politiebureau, maar werd na tussenkomst van de Nederlandse ambassade vrijgelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl