Journaliste Netjes weg uit Egypte
Door correspondent Sander van Hoorn
De Nederlandse journaliste die door Egypte verdacht werd van het bieden van hulp aan een terroristisch netwerk rondom de televisiezender al-Jazeera, is Rena Netjes. Zij werkt als correspondent voor het Parool, BNR Nieuwsradio en als producer ter plekke ook voor de NOS.
Netjes zit op dit moment in een vliegtuig en is op weg naar Nederland. De Nederlandse ambassade in Egypte heeft bemiddeld bij haar vertrek. Zij is met toestemming van de Egyptische autoriteiten naar Nederland gereisd en mag hier een mogelijk proces afwachten.
Het is de tweede keer dat Netjes is aangeklaagd in Egypte. Een jaar geleden werd zij gearresteerd en zat de journaliste een nacht vast in een cel.
Achtergrondgesprek
Vorige week schreven Egyptische media dat er een Nederlandse journaliste was aangeklaagd voor lidmaatschap van wat ze omschreven als de Marriot-cel, genoemd naar het hotel in Caïro waar al-Jazeera een kantoor had.
Bij een bezoek van Netjes aan de medewerkers van al-Jazeera was haar naam genoteerd. Haar doopnamen kwamen vervolgens terecht op een lijst van twintig mensen die ervan worden verdacht lid te zijn van een terroristische organisatie die gericht is op het verspreiden van valse informatie.
Netjes zegt dat ze een achtergrondgesprek had met een medewerker die goed geïnformeerd is over radicale groepen in de Sinaï-woestijn. Zelf heeft ze nooit gewerkt voor al-Jazeera.
Inval
Een aantal journalisten van al-Jazeera wordt al geruime tijd vastgehouden. De televisiezender zelf wijst erop dat hun journalisten gewoon hun werk doen en spreekt alle aantijgingen tegen.
Zondag zijn op een Egyptische televisiezender beelden uitgezonden van een inval in een hotelkamer van al-Jazeera, begeleid door bombastische muziek. Daarbij werden onder meer camera's en laptops getoond.
Zwartmaken
Sinds het afzetten van president Morsi is het voor journalisten moeilijker geworden om in Egypte te werken. Kritische televisiestations zijn gesloten en buitenlandse media worden zwartgemaakt. Met name al-Jazeera, met zijn thuisbasis in Qatar, moet het daarbij ontgelden. Het Egyptische bewind verdenkt de zender ervan de partij van oud-president Morsi, de Moslimbroederschap, te steunen.