Mehmet Ülger
NOS Nieuws

Opnieuw Nederlandse journalist verhoord in Turkije

Op de luchthaven van Istanbul is de Nederlandse journalist Mehmet Ülger meegenomen voor verhoor. Op NPO Radio 1 zei Ülger dat hij vermoedelijk ondervraagd wordt over de foto's die hij heeft genomen in een Turkse rechtbank.

Ülger reageerde koel op de gebeurtenis. Vanuit de politieauto die hem naar het bureau bracht, stond hij het radioprogramma De Ochtend te woord. Hij werd meegenomen toen hij het vliegtuig naar Amsterdam wilde nemen.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten is op de hoogte. NVJ-secretaris Thomas Bruning heeft Buitenlandse Zaken in Den Haag gevraagd of minister Koenders, die nog in Turkije is, iets kan doen voor Ülger.

Aarzeling

De partner van Ülger, Astrid van Unen, was erbij toen de politie hem kwam halen. Zij zegt dat er ook al onduidelijkheid was toen ze Turkije binnenkwamen, op Eerste Kerstdag: "Er was toen bij de douane een aarzeling, maar toen Mehmet vroeg wat er aan de hand was, gingen ze uit van een persoonsverwisseling. We mochten toen door."

Van Unen gaat ervan uit dat Ülger vandaag vrijkomt: "Dat denkt onze advocaat hier wel tenminste. De agenten kwamen ook vrij ontspannen over."

Waarnemer

Ülger was in september 2013 waarnemer voor de NVJ bij het proces tegen de Nederlandse journaliste Fustun Erdogan, die tot levenslang was veroordeeld maar nu op vrije voeten is. Tegen de regels in maakte hij daar foto's met zijn mobiele telefoon.

Gisteren werd de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink korte tijd verhoord in het oosten van Turkije. Minister Koenders keurde de politieactie af in een gesprek met de Turkse regering.

'Twee zaken hebben waarschijnlijk niks met elkaar te maken'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl