Freelance journaliste Fréderike Geerdink, die werkt in Turkije
NOS Nieuws

Journaliste Geerdink in Turkije vrij na verhoor

De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink is na verhoor in Turkije vrijgelaten, meldt ze zelf op Twitter. De acht agenten die haar vanochtend ophaalden voor verhoor, hebben haar "op haar eigen aandringen" ook weer naar huis gebracht. Ze voegt eraan toe dat het niet om een arrestatie ging.

Geerdink bracht vanochtend zelf naar buiten dat ze was opgepakt in haar huis en dat ze was meegenomen voor verhoor, op beschuldiging van het maken van propaganda voor een terroristische organisatie. Nu zegt ze dat ze de hele gang van zaken intimiderend vond.

Minister Koenders, die op bezoek is in Turkije, reageerde geschrokken op het nieuws over Geerdink. De Nederlandse Vereniging van Journalisten vroeg het ministerie van Buitenlandse Zaken direct om zijn invloed te gebruiken om Geerdink vrij te krijgen.

Koerden

NOS-correspondent Lucas Waagmeester zei dat het verhoor vermoedelijk te maken heeft met de onderwerpen waarover Geerdink bericht. Ze schrijft vaak over de zaak van de Koerden in Turkije. Daarbij stelt ze zich volgens Waagmeester kritisch op naar zowel de Turkse regering als de Koerden. Het nieuws dat ze was opgepakt, viel slecht bij de internationale pers in Turkije.

Geerdink woont in Diyarbakir, in het Koerdische zuidoosten van Turkije. Ze is als verslaggever voor onder meer het ANP en Het Parool gespecialiseerd in de zaak van de Koerden. Vorig jaar publiceerde ze het boek De jongens zijn dood, over een bombardement op een Koerdisch dorp in Turkije, waarbij 34 dorpelingen om het leven kwamen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl