NOS NieuwsAangepast

Protest tegen uitspraak Egypte

De veroordeling in Egypte van bijna 20 journalisten is door westerse regeringen en mensenrechtenorganisaties scherp afgekeurd.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zegt dat de vonnissen laten zien dat het bedrijven van professionele journalistiek in het huidige Egypte een misdrijf is en dat de garanties in de grondwet over vrijheid van meningsuiting niets waard zijn.

Diplomatiek rumoer

De Britse ambassadeur in Egypte noemt de uitspraak van de rechtbank teleurstellend. "Het Egyptische volk heeft de afgelopen drie jaar duidelijk gemaakt dat het wil dat Egypte een democratie wordt. Zonder vrijheid van meningsuiting heeft een democratie geen basis."

Een van de veroordeelden is de Australische journalist Peter Greste. Hij kreeg zeven jaar celstraf. De ambassadeur van Australië zei dat zijn premier zal laten merken dat hij teleurgesteld is over het feit dat alle smeekbedes van zijn regering van de afgelopen dagen vergeefs blijken te zijn.

Ook de Nederlandse regering is teleurgesteld. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken wil van de ambassadeur van Egypte weten waarom de Nederlandse journaliste Rena Netjes bij verstek tot tien jaar is veroordeeld.

Geen rechtvaardiging

Een rechtbank in Caïro veroordeelde de deels voor al-Jazeera werkende journalisten tot gevangenisstraffen van zeven tot tien jaar. Twee verdachten werden vrijgesproken.

Al-Jazeera dringt er bij Egypte op aan dat het vonnis wordt herroepen: "Er is geen enkele rechtvaardiging voor de detentie van drie van onze collega's", zegt de directeur in een verklaring. Eerder noemde de nieuwszender de beschuldigingen absurd.

De veroordeelden kunnen nog beroep aantekenen tegen de straf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl