EPA
NOS Nieuws

Turkse premier: Koerdische rebellen achter aanslag Ankara

De Turkse premier Davutoglu zegt dat de bomaanslag gisteren in Ankara het werk is van Koerdische rebellen. Volgens Davutoglu was de dader een Syrische strijder van de YPG-militie, die actief is in het noorden van Syrië. De dader zou zijn geholpen door de Turks-Koerdische PKK.

De Turkse politie heeft veertien mensen opgepakt in verband met de aanslag. Het is niet bekend waar ze van verdacht worden.

"Deze aanslag laat zien dat de Syrisch-Koerdische YPG-militie en de PKK samen een terroristische organisatie vormen", zei de premier. Volgens correspondent Lucas Waagmeester heeft de woordvoerder van de YPG-militie ontkend dat de Syrische Koerden iets met de aanslag te maken hebben.

Azaz

Het Turkse leger voert sinds afgelopen weekend aanvallen uit op doelen van de militie, die probeert de Syrische grensstad Azaz in handen te krijgen. De stad is de belangrijkste grensovergang tussen Syrië en Turkije. Davutoglu zegt dat de aanvallen de komende dagen doorgaan.

NOS / Lars Boogaard

Verschillende Turkse media melden dat de aanslag is gepleegd door een Syrische man, die in Turkije geregistreerd stond als vluchteling. Hij zou geïdentificeerd zijn via vingerafdrukken.

Militairen

Gisteren ontplofte in het centrum van de Turkse hoofdstad een autobom. Daarbij vielen zeker 28 doden en raakten tientallen mensen gewond. De bom ontplofte vlak bij een aantal bussen met militairen, die stonden te wachten voor een verkeerslicht.

In de buurt zijn ook het kantoor van premier Davutoglu en verscheidene ministeries gevestigd.

De Turkse president Erdogan veroordeelt de aanslag en zweert wraak. "Dit overschrijdt alle morele en menselijke grenzen", zei Erdogan. De president zei verder dat Turkije vastbesloten is om de daders van de aanslag te pakken en te vechten tegen de "grotere krachten" die er verantwoordelijk voor zijn.

Nieuwe aanslag

Vanochtend was er in Turkije opnieuw een aanslag op Turkse militairen. Bij de aanval op een konvooi kwamen enkele militairen om het leven.

De aanslag vond plaats in de stad Diyarbakir, in het zuidoosten van Turkije. In de stad wonen voornamelijk Koerden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl