AFP
NOS Nieuws

Erdogan zweert wraak voor aanslag Ankara

De Turkse president Erdogan heeft de aanslag in Ankara van gisteravond sterk veroordeeld. "Dit overschrijdt alle morele en menselijke grenzen", zei Erdogan.

De president zei verder dat Turkije vastbesloten is om de daders van de aanslag te pakken en te vechten tegen de "grotere krachten" die er verantwoordelijk voor zijn.

Bij de aanslag in het centrum van de Turkse hoofdstad Ankara kwamen 28 mensen om. Zeker 61 mensen raakten gewond. Een bom ontplofte rond zes uur in de regeringswijk, toen daar bussen met militairen voor een stoplicht stonden.

  • AFP
  • EPA
    Bij de aanslag zijn zeker 28 doden en 61 gewonden gevallen
  • AFP
  • EPA
    Politie- en ambulancediensten zijn massaal uitgerukt.
  • Getty
  • Getty

In de directe omgeving van de plek van de aanslag liggen onder meer het Turkse parlement en het hoofdkwartier van de luchtmacht. Ook het kantoor van premier Davutoglu en verscheidene ministeries zijn in de wijk gevestigd.

Nog niemand heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. Turkse veiligheidsdiensten zeggen dat er aanwijzingen zijn voor betrokkenheid van de Koerdische PKK. "Turkije heeft momenteel veel vijanden. Het is tasten in het duister wie hier nou precies achter zit", zegt correspondent Lucas Waagmeester.

"Deze aanslag is een regelrechte aanslag op de macht, uitgevoerd door iemand die Turkije echt wil uitlokken", zegt hij. "Het Turkse leger is op meerdere fronten actief, in het oosten tegen de PKK en in Noord-Syrië tegen Koerdische milities. Op dat moment wordt het dus gewoon, vanuit de rug, op straat in Ankara aangevallen. Dat is echt de impact van deze aanslag. Het tart de macht."

Besprekingen

Vanwege de aanslag heeft de Turkse premier Davutoglu een reis naar Brussel afgezegd. Hij zou daar vandaag gesprekken voeren over de vluchtelingencrisis met onder anderen bondskanselier Merkel en de Griekse premier Tsipras. De mini-top is nu afgelast.

President Erdogan blijft ook thuis; hij zou voor besprekingen naar Azerbeidzjan gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl