EPA
NOS Nieuws

'Plek en timing van aanslag significant'

De plek waar vanavond een autobom ontplofte in het Turkse Ankara is erg relevant, zegt correspondent Lucas Waagmeester. De bom ging af in de directe omgeving van het Turkse parlement, het hoofdkwartier van de luchtmacht en het kantoor van de premier.

"Het is het midden van het machtscentrum", zegt Waagmeester. "De mensen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid in dit land worden hiermee geraakt. Dit is een hele zware en gevoelige klap die hier is uitgedeeld."

Bij de aanslag vielen zeker 28 doden en meer dan zestig gewonden. Doelwit waren militairen die in bussen voor een stoplicht stonden.

Verantwoordelijkheid

Volgens Waagmeester doet de ontploffing denken aan de aanslagen van Koerdische militanten in de jaren 90. "We zagen toen aanslagen op Turkse militairen en politieagenten, op momenten dat zij zich buiten hun basis begaven." Mogelijk zit de Koerdische PKK ook achter deze aanslag, maar daarvan is nog geen bevestiging; de verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist.

Mocht de PKK erachter zitten, dan kan het conflict met het Turkse bewind weleens verder escaleren. Waagmeester: "Als de strijd tussen het Turkse leger en de PKK zich nog verder kon verdiepen dan al het geval was, dan lijkt het erop dat dat vanavond is gebeurd."

Syrië

Volgens Waagmeester is ook het moment van de aanslag vanavond significant. Eerder vandaag liet de Turkse president Erdogan weten dat Turkije doorgaat met het bombarderen van Koerdische milities in het noorden van Syrië.

Dit weekend begon Turkije met beschietingen van Koerdische milities in Noord Syrië. Het was kort nadat zeventien landen, waaronder de VS en Rusland, een tijdelijk, gedeeltelijk staakt-het-vuren overeenkwamen voor Syrië. Of daarvan iets terechtkomt, is overigens maar zeer de vraag.

Koerden

Waagmeester: "De Koerdische milities winnen volgens Turkije te veel terrein in Syrië en vormen een bedreiging voor de Turkse binnenlandse veiligheid. Vooral ook omdat Turkije denkt dat ze samenwerken met Koerdische militanten in Turkije zelf."

De gevechten van de afgelopen maanden tussen het Turkse leger en de Koerdische PKK zijn zwaar. Stadsdelen in het zuidoosten van Turkije zijn ontruimd en er vallen veel doden.

'Deze plek is erg relevant'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl