Een Koerdische YPG-strijder in het noorden van Syrië
NOS Nieuws

Turkije stopt niet met bestoken van Koerden in Noord-Syrië

Turkije is niet van plan om te stoppen met het aanvallen van Syrische Koerden in het noorden van Syrië. Dat heeft president Erdogan gezegd. Sinds een aantal dagen bestoken de Turken de Koerden, die gesteund worden door de Amerikanen.

De Verenigde Staten moeten volgens Erdogan kiezen wie ze steunen: de Koerden of NAVO-bondgenoot Turkije. De Turken wijzen erop dat de Koerdische YPG-milities in Noord-Syrië nauw gelieerd zijn aan de Turks-Koerdische PKK, waarmee het Turkse leger sinds enkele maanden fel in botsing is gekomen en die Ankara beschouwt als terreurorganisatie.

Erdogan dreigde in een rechtstreeks uitgezonden toespraak op televisie dat hij de aanvallen mogelijk opvoert. De YPG heeft zowel de steun van de VS als van Rusland in de strijd tegen terreurgroep IS.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken riep vanmorgen zowel Turkije als de Koerden op de beschietingen te staken. De vrees bestaat dat Nederland indirect betrokken raakt bij de gevechten. Turkije is NAVO-lid, en als één lid wordt aangevallen dan dienen de andere lidstaten te hulp te schieten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl