AFP
NOS Nieuws

Aantal aangiftes Duitsland stijgt, politie en politici komen in actie

Tientallen vrouwen werden tijdens de Nieuwsjaarsnacht in Keulen aangerand en beroofd, maakte de politie afgelopen maandag bekend. In de dagen die volgden kwamen er veel meer aangiftes binnen: de teller staat ruim een week na de jaarwisseling op zeker 170 vrouwen die onzedelijk zijn betast door groepen mannen.

Toen de verhalen uit Keulen eenmaal loskwamen, bleek het niet alleen daar mis te zijn gegaan. Ook in Frankfurt, Stuttgart en Hamburg stapten veel vrouwen naar de politie omdat ze zijn lastig gevallen. Alleen al in Hamburg stond de teller gisteren op 108 aangiftes.

Een deel van de vrouwen kwam eigenlijk naar het bureau omdat ze zijn beroofd, zei de politie in Hamburg. Toen agenten - met de aanvallen in Keulen in het achterhoofd - doorvroegen, bleek er vaak ook sprake te zijn van seksueel geweld.

Ook buiten Duitsland zijn de autoriteiten alert op aangiftes over de Nieuwjaarsnacht. De politie van het Zweedse Kalmar heeft bekendgemaakt dat twee asielzoekers zijn opgepakt voor aanranding van vijftien jonge vrouwen, en in Finland zou een grote groep voornamelijk Irakese asielzoekers vrouwen hebben lastig gevallen rondom het treinstation van Helsinki.

De Nationale Politie heeft eerder laten weten dat er in Nederland geen opvallende toename is van het aantal aangiftes van seksueel geweld. "Zoiets als er in Keulen is gebeurd, hebben we in Nederland niet gezien."

Asielzoekers

Ondertussen houdt de vraag wat er moet gebeuren met 'criminele asielzoekers' de gemoederen bezig. De daders in Keulen hadden volgens veel vrouwen een 'Noord-Afrikaans uiterlijk'. Onder de 32 verdachten zijn inderdaad Noord-Afrikanen, maar ook Syriërs, Iraniërs, Serviërs, een Amerikaan en drie Duitsers.

De politie zegt dat 22 van de 32 personen die geïdentificeerd zijn omdat ze betrokken waren bij de ongeregeldheden, asielzoeker zijn. Zij worden op dit moment verdacht van diefstal en toebrengen van lichamelijk letsel, niet van aanranding of verkrachting. Er is niemand aangehouden.

In Hamburg zijn nog geen verdachten in beeld en hoe de mannen in Frankfurt eruitzien heeft de politie niet bekendgemaakt.

Uitgaansweekend

Terwijl de politie nog op zoek is naar daders worden de veiligheidsmaatregelen in Duitse steden opgeschroefd. In Hamburg zijn dit weekend extra agenten en videowagens ingezet in het uitgaansgebied langs Reeperbahn.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière belooft meer videobewaking in de binnensteden en op pleinen. Ook wil hij dat uitgeprocedeerde asielzoekers sneller Duitsland verlaten. De minister haalde deze week fel uit naar de politie in Keulen, die niet ingreep toen het uit de hand liep.

AFP
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken haalde uit naar de politie in Keulen omdat die niet ingreep tijdens Nieuwjaarsnacht

Bondskanselier Angela Merkel wil dat het makkelijk wordt wordt om criminele migranten uit te zetten. "We moeten ons afvragen: wanneer verliest iemand zijn recht op onze gastvrijheid?", zei ze. "Wat er in de Nieuwjaarsnacht is gebeurd, is weerzinwekkend en crimineel. Daar moet een passend antwoord op komen", voegde ze daar vandaag aan toe.

Het gevoel van veiligheid heeft in ieder geval een stevige knauw opgelopen. De afgelopen dagen is de verkoop van pepperspray in Duitsland flink gestegen, zeggen wapenwinkels en webwinkels. "Het is wel duidelijk dat de vraag naar deze middelen dit jaar extreem hoog zal zijn", zei een wapenhandelaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl