AFP
NOS Nieuws

Verkoop pepperspray fors gestegen na aanrandingen Keulen

De verkoop van verdedigingsmiddelen in Duitsland is sinds de aanrandingen in Keulen in Oudjaarsnacht flink gestegen. Dat wordt zowel in wapenwinkels als bij webwinkels gemerkt.

"In de eerste week van januari gebeurt er normaal gesproken bijna niks bij ons", zegt een wapenhandelaar uit Essen tegen Die Welt. Maar dit jaar is het druk en de meeste klanten willen hetzelfde: pepperspray. Volgens de winkelier zijn de mensen die bij hem komen bang.

De afgelopen week steeg de verkoop explosief, maar in de laatste maanden van 2015 was er ook al een stijging te zien, zegt Ingo Meinhard van de branche-organisatie van wapenhandelaren. "Na de aanslagen in Parijs in november zijn veel bezorgde mensen naar ons toegekomen om zich te laten informeren over legale verdedigingsmiddelen én om ze te kopen."

Pepperspray googlen

Meinhard schat dat in de tweede helft van vorig jaar twee keer zo veel pepperspray, traangas en luchtdrukpistolen zijn verkocht als in het voorjaar van 2015. Bij webwinkel Amazon staat pepperspray momenteel hoog in de lijst van best verkochte artikelen.

Als je bij zoekmachine Google bekijkt hoe de zoekterm Pfefferspray het heeft gedaan, zie je dat in de afgelopen maanden steeds meer mensen op dat woord zijn gaan zoeken. En dat dat aantal sinds de groepsaanranding in Keulen enorm is gestegen.

Die Welt
Pfefferspray op Google Trends

De winkelier uit Essen beaamt dat er de afgelopen tijd meer vraag was naar verdedigingsmiddelen. Hij vermoedt dat het een reactie is op de vluchtelingencrisis. In Die Welt zegt hij dat zijn voorraad op een gegeven moment zelfs was uitverkocht en dat de leverancier niet meer kon leveren.

Voor het komende jaar heeft hij ruim ingekocht. "Het is wel duidelijk dat de vraag naar deze middelen dit jaar extreem hoog zal zijn."

Het gebruik van pepperspray kan ernstig letsel of zelfs blindheid veroorzaken. In Duitsland mag het alleen gebruikt worden als verdediging tegen agressieve dieren. Wie misbruik van de spray maakt, moet zich verantwoorden bij de rechter. Was er sprake van zelfverdediging dan zal de gedaagde dat moeten bewijzen.

Ook in Nederland is het gebruik van pepperspray in principe verboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl