Politiecommissaris Wolfgang Albers (links)
NOS Nieuws

Politiechef Keulen op non-actief na groepsaanranding

De politiechef van Keulen is op non-actief gesteld. Het besluit van de autoriteiten in Noordrijn-Westfalen volgt op de ophef over de groepsaanranding in Keulen met Oud en Nieuw en het gebrek aan openheid van de politieleiding over wat er die nacht is gebeurd.

Volgens deelstaatminister Jäger is de maatregel noodzakelijk om het vertrouwen in de politie van Keulen te herstellen, ook met het oog op een aantal grote manifestaties. Vermoedelijk doelt hij daarmee op carnaval, begin volgende maand, dat in Keulen groots wordt gevierd.

Jäger zegt verder dat de politie nu de opdracht heeft om de onderste steen boven te krijgen. "De mensen willen terecht weten wat er in de Oudejaarsnacht is gebeurd, wie de daders zijn en hoe zulke gebeurtenissen in de toekomst kunnen worden voorkomen."

Begrip

Politiechef Wolfgang Albers toonde tegen de Duitse omroep ARD begrip voor het besluit. Hij neemt de verantwoordelijkheid voor de gebeurtenissen bij het centraal station en wil het onderzoek daarnaar niet in de weg staan. Hij prijst zijn agenten voor wat zij die avond hebben gedaan om de situatie onder controle te krijgen.

Albers kreeg de afgelopen dagen veel kritiek na de misdragingen tegen vrouwen. Hij schreef een persbericht waarin werd gezegd dat de Oudejaarsnacht rustig was verlopen. Toen bleek dat meer dan honderd vrouwen waren lastiggevallen, zei hij dat de politie geen idee had wie de daders waren. Ook fluisterde hij burgemeester Reker in dat er onder de daders geen vluchtelingen zaten. Later bleek dat onjuist.

De Keulse burgemeester Reker distantieerde zich eerder vandaag van Albers. Ook zij heeft veel kritiek op de manier waarop de politie informatie gaf. Dat heeft de vertrouwensband met de korpsleiding ernstig geschaad, zei Reker. Vermoedelijk is ook dat een belangrijke reden dat de regering van Noordrijn-Westfalen Albers nu op non-actief heeft gezet.

Aanranding en beroving

Inmiddels hebben zo'n 170 vrouwen aangifte gedaan vanwege aanrandingen en berovingen op het plein voor het centraal station in Keulen. Drie kwart van hen zegt aangerand te zijn, twee slachtoffers zouden zijn verkracht.

De politie ondervraagt op dit moment 29 mensen, onder wie achttien asielzoekers. Ze komen onder meer uit Algerije, Marokko, Iran en Syrië. Twee van hen hebben de Duitse nationaliteit, een ander bezit een Amerikaans paspoort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl