Veel bloemen en kaarsjes op Place de la République
NOS Nieuws

Dag 2 na de aanslagen: diepe rouw en jacht op de daders

De tweede dag na de aanslagen stond Parijs opnieuw in het teken van rouw. Op belangrijke plekken in de stad kwamen mensen samen om de 129 slachtoffers te herdenken. Maar ook op andere plaatsen in de wereld werd meegedeeld in het verdriet.

Ondertussen ging de klopjacht op de daders door.

Jacht op daders

Zondag werden meerdere familieleden van terroristen gearresteerd. Ook werd een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen een verdachte van de aanslagen. Deze 26-jarige man is een van de drie Franse broers die bij de terreurgolf betrokken zouden zijn geweest. De eerste heeft zichzelf opgeblazen in Parijs; de tweede zou zijn gearresteerd in de Brusselse gemeente Molenbeek.

Het onderzoek naar de aanslagen richt zich, naast de Franse hoofdstad, steeds meer op deze achterstandswijk. De Belgische minister van Veiligheid zei dat de autoriteiten de situatie in Molenbeek niet onder controle hebben. Twee daders van de aanslagen hadden een Frans paspoort, maar woonden in Brussel.

Parijs rouwt

Ondanks een samenscholingsverbod kwamen Parijzenaars op verschillende plekken samen. Op Place de la République staken ze kaarsjes aan en legden ze bloemen. Aan het begin van de avond ontstond daar grote paniek. Mensen renden massaal weg en de politie ging met getrokken vuurwapens het plein op. Er bleek niets aan de hand. Maar de reactie van de Parijzenaren is symbolisch voor de angst en de extreem gespannen sfeer in de stad.

  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
    Frankrijk Parijs Place de la République rouwen
  • AFP

In de Notre Dame werd een herdenkingsmis gehouden voor de slachtoffers. Ook daar verzamelden zich duizenden mensen.

Net als andere attracties was de Notre Dame zondag gesloten voor toeristen. Toch lieten veel van hen de pret niet drukken; net als op gewone dagen werd voor de beroemde kerk gelachen en maakten mensen foto's.

Slachtoffers

Er zijn zeker 129 slachtoffers gevallen bij de aanslagen. Dat aantal zal nog verder oplopen omdat veel mensen in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen. Ook twee Nederlanders liggen nog in een Frans ziekenhuis; zij raakten zwaargewond maar maken het naar omstandigheden goed. Een derde Nederlandse lichtgewonde is inmiddels terug naar huis.

Hoewel nog niet alle lichamen van de slachtoffers zijn geïdentificeerd, wordt steeds meer bekend over mensen die zijn omgekomen.

Nederland

Ook in Nederland zijn de aanslagen op verschillende plaatsen herdacht. Enkele honderden mensen deden in Amsterdam mee aan een wandeling door de Pijp. Op de Grote Markt in Groningen werd een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Burgemeester Peter den Oudsten hield een toespraak.

  • ANP
    De Dam in Amsterdam werd verlicht met de kleuren van de Franse vlag
  • Hollandse Hoogte
    De Erasmusbrug in Rotterdam in de kleuren van de Franse vlag
  • ANP
    Bloemen met een begeleidend briefje bij de Franse ambassade in Den Haag.
  • ANP
    Ook de Martinitoren in Groningen werd verlicht in de Franse driekleur

In Arnhem liep een groep van 150 tot 200 vluchtelingen mee in een mars om steun te betuigen aan de slachtoffers in Parijs. De vluchtelingen verblijven in de oude koepelgevangenis in Arnhem.

Maandag is om 12.00 uur in heel Nederland, net als in de rest van de Europese Unie, een minuut stilte.

De voetbalwedstrijd Duitsland-Nederland gaat dinsdag gewoon door. De voltallige Duitse ministersploeg woont de wedstrijd bij. Ook minister Schippers van Sport gaat naar de interland in Hannover. "We zullen laten zien dat we doorgaan met onze vrije manier van leven", zei ze.

Strijd tegen IS

De bijeenkomst van de G20 in Turkije stond volledig in het teken van de gebeurtenissen in Parijs. Frankrijk en de VS kondigden aan de komende weken extra aanvallen uit te voeren op stellingen van terreurgroep Islamitische Staat.

Tien Franse gevechtsvliegtuigen hebben zware bombardementen uitgevoerd op de Syrische stad Raqqa. Die stad wordt gezien als hoofdstad van het kalifaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl