Koning Willem-Alexander en Máxima voor aankomst bij de Ridderzaal op Prinsjesdag
NOS Nieuws

Kamer vindt dat Oranjes belasting moeten betalen

Een groot aantal partijen in de Tweede Kamer wil af van de volledige belastingvrijstelling voor het Koninklijk Huis. Regeringspartij PvdA en oppositiepartijen SP, D66, het Kamerlid Bontes van de groep Bontes/Van Klavren willen dat de koning, de koningin en prinses Beatrix ook over een deel van hun inkomen en vermogen belasting gaan betalen. Maar dat gaat de VVD weer te ver, die wil dat er gekeken wordt naar de erfbelasting.

Het is voor het eerst dat de regeringspartij VVD vraagtekens zet bij de belastingvrijstelling op erfenissen van de Oranjes. Het is onbekend hoeveel de koning heeft geërfd van zijn grootouders en andere familieleden.

"Voor de erfbelasting is mijn fractie vooralsnog niet overtuigd door de argumenten dat de Koning en zijn troonopvolger ook over hun privé-vermogen geen erfbelasting hoeven te betalen", aldus VVD-Kamerlid Van der Burg tijdens de begrotingsbehandeling van de koning.

Riant salaris

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix betalen geen belasting over hun inkomen, een deel van hun vermogen, erfenissen en schenkingen. Al jaren probeert een deel van de Kamer dit te veranderen. De PvdA zal vanavond een motie indienen, om een deel van het vermogen wel te belasten. "Het is niet uit te leggen dat de koning die een riant salaris krijgt ook nog eens geen belasting betaalt", aldus PvdA-Kamerlid Recourt. "Ook voor de Oranjes moeten we regels hanteren die voor alle Nederlanders gelden."

Het kabinet is tot nu toe niet van plan geweest om de belastingvrijstelling aan te pakken. Volgens premier Rutte heeft de koning een bijzondere rol in de samenleving en leidt het tot "een ontzettende hoop administratief gedoe".

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt ook de onderhoudskosten van de Groene Draeck te hoog, een boot die prinses Beatrix in 1957 cadeau kreeg. De komende vijf jaar kost de boot elk jaar 95.000 euro. Uit enkele offertes blijkt dat de lemsteraak ook voor ongeveer 30.000 euro opgeknapt kan worden. Regeringspartij VVD wil dat er een contra-expertise komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl