Koning Willem-Alexander en koningin Máxima in de Gouden Koets op Prinsjesdag ANP

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix krijgen een eenmalig extraatje van 500 euro bruto. Het kabinet heeft de rijksambtenaren dit bedrag beloofd, dus krijgen de drie leden van het Koninklijk Huis dit bedrag ook op hun rekening gestort.

In de wet is vastgelegd dat de koning, zijn vrouw en zijn moeder het inkomen van de rijksambtenaren volgen. "Uitgangspunt is dat de uitkeringsgerechtigde leden trendvolgers zijn", schrijft premier Rutte in een brief aan de Tweede Kamer. Als de nullijn voor ambtenaren wordt losgelaten "heeft dat ook effect voor de uitkeringsgerechtigde leden."

Salaris

Het inkomen van de koning stijgt met 43.000 euro, zo bleek al in de begroting van Prinsjesdag. Het salaris van de koningin gaat er zo'n 17.000 euro op vooruit en prinses Beatrix ontvangt opgeteld 24.000 euro meer. 

Uit de Prinsjesdagstukken werd niet duidelijk hoe het zat met het ambtenarenextraatje van 500 euro. Kamerleden vroegen de premier er schriftelijk naar. 

Groene Draeck

Uit de beantwoording van de schriftelijke vragen blijkt ook dat het onderhoud van de Groene Draeck volgens Rutte niet goedkoper kan. 

Uit de Prinsjesdag-stukken blijkt dat het onderhoud van het schip de afgelopen jaren 223.000 euro meer kostte dan voorzien. De begroting voor het jaarlijkse onderhoud van het schip is daarom verhoogd van 51.000 naar 95.000 euro. 

Prinses Beatrix kreeg de lemsteraak van de Nederlandse bevolking voor haar 18e verjaardag.

Privacy

Kamerleden hebben een andere offerte laten maken bij Sailcharter Friesland en die komt op een gemiddeld bedrag van 25.000 euro uit. Rutte vindt een vergelijking met de particuliere markt niet mogelijk, ook omdat de Groene Draeck vanwege de privacy en beveiliging door het Marinebedrijf onderhouden moet worden. 

"Zaken die het onderhoud duurder maken dan een lemsteraak in de particuliere markt, zijn de originele details van met name het interieur", citeert de premier een extern bureau. "Hiermee bedoel ik dat het veel tijd vergt om met name het vlak en de tanken goed bereikbaar te maken zonder het interieur te beschadigen."

STER reclame