De koninklijke familie in de Groene Drack bij Sail Amsterdam ANP

Volgens de SP kan het jaarlijkse onderhoud van De Groene Draeck, de lemsteraak van prinses Beatrix, veel goedkoper dan het kabinet begroot. SP-Kamerlid Van Raak heeft een offerte aangevraagd bij lemsteraakspecialist Sailcharter Friesland, die uitkomt op een bedrag van 32.000 euro, schrijft The Post Online

Dat is een derde van de 95.000 euro waarvoor het zeilschip de komende jaren op de rijksbegroting staat. Van Raak vindt het verschil tussen deze twee bedragen te groot en gaat premier Rutte om uitleg vragen. 

Een paar dagen geleden kwam naar buiten dat het onderhoud van de lemsteraak de afgelopen jaren duurder was uitgevallen dan voorzien. Het schip stond op de begroting voor 51.000 euro, maar dat bleek onvoldoende.

Bijzonder interieur 

De Groene Draeck is in 1957 door de Nederlandse bevolking aan prinses Beatrix geschonken en de Staat neemt de kosten van het onderhoud voor zijn rekening. 

Rutte zei eerder dat het jacht geen standaard lemsteraak is, maar dat De Groene Draeck "met het bijzondere interieur en exterieur, het hoog representatief karakter en de ouderdom zeer nauwkeurig en intensief onderhoud" nodig heeft. 

STER reclame