Op dit moment betalen leden van het koninklijk huis geen loon- en inkomstenbelasting over hun uitkering van de Staat

PvdA houdt vol: Oranjes moeten belasting betalen

Regeringspartij PvdA zet verdere stappen om de Oranjes belasting te laten betalen over hun inkomen en vermogen. Haagse bronnen bevestigen dat de PvdA woensdag een motie indient waarin premier Rutte gevraagd wordt een einde te maken aan de fiscale vrijstellingen van het Koninklijk Huis.

Het kabinet wil niet dat het koningspaar wordt aangeslagen. Volgens Rutte bekleedt koning Willem-Alexander een "bijzondere rol" in Nederland en leidt het tot een "ontzettend hoop administratief gedoe" om de wet aan te passen.

Geen uitzonderingen

Toch houdt de PvdA vast aan haar voornemen en wordt de komende dagen de laatste hand gelegd aan een motie, een dwingend verzoek aan het kabinet om het beleid aan te passen. "Iedereen moet inkomsten- en vermogensbelasting betalen, dus ook de koning", zegt PvdA-Kamerlid Recourt. "Bij een modern koningshuis passen geen uitzonderingen."

Kritiek

De discussie over het betalen van belasting door koning Willem-Alexander, Máxima en Beatrix speelt al jaren. De PvdA heeft in debatten vaak kritiek geuit op de fiscale privileges van de Oranjes. Dit leidde tot hoon bij vooral oppositiepartij SP, die van mening was dat de partij nooit doorbijt.

De kans bestaat dat de PvdA-motie een meerderheid haalt. Oppositiepartijen SP en D66 willen het al langer. De PVV heeft in zijn verkiezingsprogramma staan dat het Koninklijk Huis 20 procent inkomstenbelasting moet betalen.

Aanstaande woensdag zal bij het bespreken van de 'begroting van de Koning' de belastingheffing aan de orde komen. Het ziet ernaar uit dat de PvdA een heffing wil over het inkomen, het vermogen en erfenissen. De kosten van het personeel wordt dan niet aangeslagen. De PvdA zal ook aandringen op het structureel toelaten van bezoekers in Huis ten Bosch en paleis Noordeinde, omdat het rijksmonumenten zijn die opgeknapt worden van belastinggeld.

Het onderhoud van het schip dat prinses Beatrix in 1957 van de Nederlandse bevolking kreeg kost jaarlijks 95.000 euro

In het debat zullen de fracties van SP en D66 verder aandringen op het verlagen van de onderhoudskosten van het schip De Groene Draeck. Het ministerie van Defensie, verantwoordelijk voor het onderhoud, heeft een post van 95.000 euro gereserveerd, maar uit andere offertes blijft dat het veel goedkoper kan.

Verder zal er gesproken worden over de renovatie van Huis ten Bosch die tot verbazing van de Tweede Kamer op 59 miljoen euro is begroot. Er zal ook kritiek komen op de inkomstenstijging van 43.000 euro voor de koning, maar die is wettelijk bepaald. "Voor gewone mensen is het een heel jaarsalaris. Wij vinden dat veel te veel," zegt SP-Kamerlid Van Raak. "Als dit allemaal past binnen de regels, zijn die regels dan wel goed?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl